20-03-17 Συνάντηση του Δημήτρη Μπαξεβανάκη με εκπαιδευτικούς φορείς στην Καλαμάτα

Με εκπαιδευτικούς φορείς και τις τοπικές αρχές συναντήθηκε την Παρασκευή 17/03/2017 στην Καλαμάτα ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Τον Υφυπουργό συνόδευαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος. Αρχικά, ο κ. Μπαξεβανάκης συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Καλαμάτας, με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα Παναγιώτη και την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλειφέρη Ελένη. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ.κ. Οικονομόπουλο Δημήτριο και Σταματόπουλο Γεώργιο, με αντιπροσωπίες των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Δασκάλων και επισκέφθηκε το 1ο, το 2ο και το 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία στον προϋπολογισμό του 2017, μετά από έξι χρόνια εκπαιδευτικής πολιτικής λιτότητας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα ωφελήσει σταδιακά όλες τις παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται και επισήμανε ότι για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων οφείλουν να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, συναρμόδιοι φορείς τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων. Αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο και υπογράμμισε την πρόθεση του Υπουργείου να μετατραπεί το Λύκειο από ένα εξεταστικό κέντρο σε ένα σχολείο φιλικό για τους μαθητές/-τριες. Ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι συνεχίζεται ο διάλογος και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, καθώς και πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν προτάσεις.

Στην αναλυτική συζήτηση που είχε με τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ., ο κ. Μπαξεβανάκης έκανε εκτενή αναφορά στη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του επαγγελματικού λυκείου με τη διεύρυνση πρόσβασης των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) και την εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας. Ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό, που είναι ιδιαίτερα αποδεκτό από μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς, έχουν ήδη ενταχθεί 1200 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., στους οποίους προσφέρεται η δυνατότητα της ομαλής και ασφαλούς πρόσβασης στην αγορά εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και πιστοποίηση επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Φιλοδοξία δε του Υπουργείου Παιδείας είναι να διευρυνθεί ο θεσμός της μαθητείας σε περισσότερους αποφοίτους το επόμενο σχολικό έτος παρέχοντας έτσι την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία. Ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι ο θεσμός αυτός σε συνδυασμό με τη συνολική αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ. θα ωφελήσει και σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης, καθώς περισσότεροι απόφοιτοι θα επιλέγουν τομείς που παρέχουν ειδίκευση σε επαγγέλματα που χρειάζεται η τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφεραν οι τοπικοί φορείς για την ενίσχυση του τομέα γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος, ώστε περισσότεροι απόφοιτοι να αποκτήσουν σχετική ειδίκευση, να σπουδάσουν σε αντίστοιχο τομέα του ΤΕΙ Καλαμάτας και να καλύψουν μελλοντικά την αυξημένη ανάγκη για καταρτισμένους επιστήμονες που θα συμβάλλουν στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.