Συνάντηση με εκπαιδευτικούς από τη Γερμανία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/10/2016 - 14:24 | Author: Newsroom

Αθήνα 26/10/2016

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα : Συνάντηση με εκπαιδευτικούς από τη Γερμανία

GEW

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου συνάντηση του Δ.Σ.

της Δ.Ο.Ε. με ομάδα εκπαιδευτικών από τη Γερμανία οι οποίοι είναι μέλη του σωματείου GEWBerlin.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα έντονα προβλήματα που δημιουργούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς Ελλάδας και Γερμανίας, τα οποία όπως, για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κοινά. Βασικά σημεία κοινής στάσης αποτελούν:

  • Ο αγώνας ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης και της λειτουργίας της με όρους αγοράς καθώς και ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών στη στήριξή της.
  • Ο διαρκής αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση ως εργαλείο ελέγχου που συνδέει το προϊόν της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
  • Η εναντίωση στην πολιτική της μείωσης των μισθών και των συντάξεων.
  • Ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (που ολοένα αυξάνονται και στις δυο χώρες) , της πρόθεσης των κυβερνήσεων για αύξηση του ωραρίου εργασίας και του αριθμού των μαθητών στις τάξεις καθώς και του συνεχώς αυξανόμενου όγκου εργασίας για τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα σε τομείς όπου θα έπρεπε να υπάρχει γραμματειακή στήριξη).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα οι συνάδελφοι μέλη της GEW παρακολούθησαν τις εργασίες του εκπαιδευτικού συνεδρίου της Ο.Λ.Μ.Ε., επισκέφθηκαν το 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (όπου ήρθαν σε επαφή με τη λειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα καθώς και του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων) και επισκέφθηκαν (με κλιμάκιο της Δ.Ο.Ε.) και κατέθεσαν λουλούδια στο χώρο μνήμης του σκοπευτηρίου της Καισαριανής αποτείνοντας φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού.

Κοινή επιθυμία και πρόθεση είναι ο κύκλος αυτών των συναντήσεων σε Ελλάδα και Γερμανία, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015, να έχει συνέχεια στην κατεύθυνση της δημιουργικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών των δυο χωρών (μεταξύ GEW, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ).

Από τη Δ.Ο.Ε.

Loading...
  • europalso

    ideascentral