Στις 10 Μαρτίου 2016 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο η δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης που πέντε χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν μια σειρά από διώξεις, καταβάλλοντας με περισσή αξιοπρέπεια υψηλότατο προσωπικό κόστος.

Οι φοιτητές παραπέμφθηκαν πριν δύο χρόνια στο πειθαρχικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, όπου στους περισσότερους επιβλήθηκαν κυρώσεις στέρησης της εγγραφής στο Τμήμα τους για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τούτη την απόφαση την δέχθηκαν στωικά, παρά το πρωτοφανές στα ακαδημαϊκά χρονικά το εν λόγω Πειθαρχικό Συμβούλιο να συνεδριάζει μυστικά και ερήμην των εγκαλούμενων φοιτητών, των γονέων και των δικηγόρων τους.

Ποιό ήταν το τρομερό “έγκλημα” των 12 φοιτητών; Το φθινόπωρο του 2011 ξεσηκώθηκαν μαζί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στον μνημονιακό νόμο-έκτρωμα της τότε υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος επέλεξαν μέσω της αρθρογραφίας τους σε εφημερίδες να υπερασπιστούν τον νέο νόμο-πλαίσιο και καλώς έπραξαν. Παράλληλα όμως εξέλαβαν τις διαμαρτυρίες των φοιτητών ως επίθεση στο πρόσωπό τους. Αντί να διαμορφώσουν τους όρους ενός ισότιμου διαλόγου με τους φοιτητές τους άνοιξαν ένα σπιράλ αντιπαράθεσης και εκδικητικότητας που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Παρά την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπληρωθούν οι χαμένες από τις φοιτητικές καταλήψεις ημέρες της εξεταστικής και την υλοποίηση της απόφασης από όλα τα άλλα Τμήματα του πανεπιστημίου, οι καθηγητές του Φυσικού επέλεξαν να “τιμωρήσουν τους αντιφρονούντες” μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος. Μετά την κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συγκλήτου, οι καθηγητές ενεπλάκησαν σε πρακτικές που σπάνια συναντάμε σε δημοκρατικά καθεστώτα: Επιλεκτική διαπόμπευση των πιο μαχητικών φοιτητών, ονόματα στην ασφάλεια, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απομάκρυνσή τους από τα αμφιθέατρα. Εντελώς συμπτωματικά από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές προκρίθηκε η δίωξη δώδεκα νέων επιστημόνων που όλοι τους ήσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ενεργά μέλη του Συλλόγου Φοιτητών την περίοδο εκείνη.

Ο αγώνας των 12, είναι αγώνας όλων μας!

Η υπόθεση των 12 δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.

Να νικήσει η δημοκρατία!

Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στους φοιτητές που διώκονται, διεκδικώντας την οριστική αθώωση τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους φρονηματισμού και να απομονώσουν την τρομοκρατία, την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Καλούμε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των 12 φοιτητών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ