Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων σε όλη τη χώρα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/05/2014 - 14:39 | Author: Newsroom

Συνολικά συγχωνεύονται 205 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ενώ καταργούνται 15 Δημοτικά. Πολύμορφες κινητοποιήσεις γονιών και εκπαιδευτικών
Νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών συνιστούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, με την οικοδόμηση του πολυδύναμου «νέου σχολείου» των επιχειρήσεων να βρίσκεται στη φιλοσοφία και αυτού του μέτρου.

Οι νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων σηματοδοτούν αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών, δυσκολότερους όρους μάθησης, νέα προβλήματα στις μετακινήσεις από και προς τα σχολεία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χαθούν οργανικές θέσεις, με τις διαθεσιμότητες – απολύσεις εκπαιδευτικών να είναι ήδη μια πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1329/26 Μάη 2014) η απόφαση για συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα. Αναμένεται και η αντίστοιχη απόφαση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, προβλέπει συγχωνεύσεις 16 γυμνασίων και λυκείων, κατάργηση ενός γυμνασίου και τριών ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, τα Δημοτικά που συγχωνεύονται από το νέο σχολικό έτος είναι 128 και κατανέμονται κατά περιφερειακή διεύθυνση ως εξής:

Στην Αττική, 92 δημοτικά συγχωνεύονται σε 46. Τα υπό συγχώνευση σχολεία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηράκλειο, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μενίδι, Ελευσίνα, Μαγούλα, Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Ελευσίνα και άλλες περιοχές.

Στην Καβάλα, 6 δημοτικά σχολεία συγχωνεύονται σε 3.

Στην Πελοπόννησο, 4 σχολεία συγχωνεύονται σε 2 στην Αχαΐα, 2 σχολεία συγχωνεύονται σε 1 στην Αργολίδα και άλλα 2 συγχωνεύονται σε 1 στη Μεσσηνία.

Σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα συγχωνεύονται 8 δημοτικά σε 4.

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται 2 δημοτικά σε 1 και άλλα 2 σε 1 στην Ημαθία.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης συγχωνεύσεις 4 σχολείων στο Λασίθι, και άλλων 6 σε Βοιωτία και Φωκίδα.

Παράλληλα, καταργούνται 15 δημοτικά σχολεία σε Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη, Κύθηρα, Ασπρόπυργο, Πάτρα, Φλώρινα, Αρτα, Πρέβεζα, Τρίκαλα και Πέλλα. Καταργούνται επίσης 30 νηπιαγωγεία σε Δράμα, Καβάλα, Πειραιά, Πάτρα και άλλες περιοχές της Αχαΐας, Μαγνησία, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Πέλλα, Βοιωτία, Φωκίδα, Κόρινθο και αλλού.

Τα 77 νηπιαγωγεία που συγχωνεύονται κατανέμονται ανά περιφερειακή διεύθυνση ως εξής: 6 νηπιαγωγεία σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στην Ηπειρο, 4 σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ 47 νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία συγχωνεύονται σε 22. Επίσης, συγχωνεύονται 6 νηπιαγωγεία στην Αργολίδα, 2 στην Αρκαδία, 2 στη Βοιωτία και 6 στη Φωκίδα.

Σημειώνεται ότι το 2011 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ένα μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων περίπου 2.000 σχολείων, ενώ μέτρα όπως συμπτύξεις τμημάτων προωθούνταν όλο αυτό το διάστημα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, καλώντας τους μαθητές να στοιβαχτούν σε τμήματα 25 – 28 μαθητών.

Συντονισμένη αντίδραση από εκπαιδευτικούς – γονείς

«Φραγμός» στις νέες συγχωνεύσεις σχολείων μπαίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί που σε διάφορες περιοχές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για να μη συγχωνευτεί, να μην καταργηθεί κανένα σχολείο. Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη δημοσιοποίηση των νέων συγχωνεύσεων, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων και εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στο νέο χτύπημα στο δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση.

Σήμερα Παρασκευή, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ΕκπαίδευσηςΠεριστερίου «Ελλη Αλεξίου», η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων της πόλης, στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης τους, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, στις 2 το μεσημέρι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων πραγματοποιούν οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», τη Δευτέρα 2 Ιούνη, στο χώρο των 9ου και 16ου Δημοτικών Σχολείων Βύρωνα που συγχωνεύονται. Στο Δήμο, 6 Δημοτικά, γίνονται 3 πολυπληθή σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί καλούν την ίδια ημέρα, στις 7 το απόγευμα, σε πικετοφορία στους δρόμους του Βύρωνα μαζί με γονείς και μαθητές, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ταπητουργείου.

Ανάμεσα στα υπό συγχώνευση σχολεία, βρίσκονται το 5ο και το 22ο δημοτικά σχολεία Κερατσινίου, τα οποία συγχωνεύονται στο 5ο δημοτικό. Η Ενωση Γονέων Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις και σήμερα Παρασκευή καλεί σε κλείσιμο των σχολείων «πριν τα κλείσει το υπουργείο Παιδείας», συγκέντρωση έξω από αυτά και πορεία στις γειτονιές του Κερατσινίου. Για το απόγευμα, στις 6.30 καλεί σε συμβολική κατάληψη της οδού Τσαλδάρη και ενημέρωση των κατοίκων. Την Τρίτη 3 Ιούνη, στις 13.30, η Ενωση καλεί σε συμμετοχή σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά μαζί με άλλα σχολεία και πορεία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

rizospastis.gr

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral