Σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/08/2016 - 22:46 | Author: Newsroom

Σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών”

Το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, διοργανώνει 14ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης, με θέμα “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών”. Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο McAgenda, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Γαλλία) και το Πανεπιστήμιο Trieste (Ιταλία).

Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, με ειδικεύσεις περιβαλλοντικής γεωλογίας, γεωμορφολογίας, γεωαρχαιολογίας, αρχαιολογίας, ωκεανογραφίας και μηχανικής παράκτιας ζώνης. Οι δραστηριότητες του σεμιναρίου, περιλαμβάνουν δύο εβδομάδες διαλέξεων σε συνδυασμό με εργασίες υπαίθρου σε επιλεγμένες θέσεις του φιλόξενου νησιού της Νάξου (29/8/2016- 11/9/2016). Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων οι φοιτητές θα εκπαιδευθούν εντατικά σε θέματα κατολισθήσεων, λασπορροών, πλημμυρικού κινδύνου, κατολισθητικού κινδύνου, διάβρωσης από επιφανειακής απορροής και παράκτιας διάβρωσης καθώς και μοντελοποίησης αυτών, σταθερότητας πρανών και ρυθμού οπισθοχώρησης, διαχείρισης και πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών, παράκτιας αρχαιολογίας και νεοκαταστροφισμού.

Πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προώθηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες σχετικά με τα θέματα αυτά αλλά και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιστημόνων και των χωρών που εκπροσωπούν.

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης επιλέχθηκε ως βάση της ομάδας το νησί της Νάξου λόγω του γεωλογικού πλούτου του νησιού που το μετατρέπει σε φυσικό γεωλογικό εργαστήρι για τους Γεωεπιστήμονες και Αρχαιολόγους. Η Δρ. Νίκη Ευελπίδου και η ομάδα της έχουν καταφέρει να στρέψουν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον στη Νάξο. Σε συνέχεια της μέχρι σήμερα συμβολής της Αν. Καθηγήτριας Ν. Ευελπίδου και της ομάδας της έρχεται το σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών” όπου δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες από την Ιταλία και την Γαλλία να γνωρίσουν το ενδιαφέρον (γεωλογικό και μη) που εκπέμπει η Νάξος.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών, καθώς επίσης και πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: http://naturalhazards.geol.uoa.gr/ και μπορείτε να την ακολουθήσετε στο facebook group “Natural Hazards”.

Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της ομάδας μέσα από τη σελίδα του προγράμματος McAGENDA: http://mcagenda.geol.uoa.gr/

Loading...
  • europalso

    ideascentral