Σε δυο μερίδες έχουν χωριστεί οι μαθητές μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Η απόφαση από τη μια χαροποίησε πολλούς μαθητές, οι οποίοι δεν εντάσσονταν στην κατηγορία των πολυτέκνων, γιατί πιστεύουν ότι σε περίπτωση κατάργησης των ειδικών κατηγοριών οι 11.500-12.000 θέσεις θα δοθούν στους υποψηφίους της γενικής σειράς κάνοντας πιο εύκολη την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα λόγια μαθητών:

“Επιτέλους δικαιοσύνη. Επειδή δεν έκαναν οι γονείς μου 4 παιδιά πρέπει να γράψω 1000 και 2000 μόρια περισσότερα από τους πολύτεκνους συμμαθητές μου; Έχουμε και εμείς προβλήματα που είμαστε δυο αδέρφια. Οι γονείς μας με δυσκολία τα βγάζουν πέρα”.

Από την άλλη πλευρά παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ανησυχούν ότι θα χάσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της 17χρονης Ιωάννας: “Ας έρθουν να δουν οι συμμαθητές μου πως είναι να διαβάζεις με άλλα τέσσερα αδέρφια”.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αιφνιδίασε το Υπουργείο Παιδείας καθώς βρισκόμαστε 2 μήνες πριν τις Πανελλαδικές. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενό της ξεκίνησαν συσκέψεις με τη νομική υπηρεσία προκειμένου να ετοιμαστεί μια ρύθμιση η οποία δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η νέα ρύθμιση που θα ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται με αγωνία από τους μαθητές που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες καθώς είναι πιθανόν να φέρει αλλαγές στο καθεστώς των ειδικών κατηγοριών.

Στο όλο θέμα που προκλήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων που με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητά να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα. Η Συνομοσπονδία ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, στα πλαίσια του άρθρου 21 παρ. 2 για την μέριμνα ειδικής φροντίδας για τις πολύτεκνες οικογένειες, να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που πρέπει να ψηφισθεί, κατά τους πολύτεκνους είναι η ακόλουθη:

“Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων εγγραφέντες ή εγγραφόμενοι σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ κατόπιν εξετάσεων μετεγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους στα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή εκεί που φοιτά ο/η αδελφός/αδελφή τους.

Παράλληλα, η ΑΣΠΕ ζητά και την επαναφορά της βάση τους 10 καθώς στην επιστολή τους προτείνει θεσπιστεί διάταξη η οποία να ορίζει ότι ουδείς εισάγεται σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφ’ όσον η βαθμολογία του είναι κάτω της βάσεως του δέκα (10).

Καλόγηρος Βασίλειος