ΣΑΝ: Για το μεταφορικό ισοδύναμο και την έκπτωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/06/2018 - 17:17 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Θεσμοθέτηση της 50% στα εισιτήρια για τους  αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.»

ΣΑΝ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με την κατάθεση στη Βουλή του Νομοθετικού Πλαισίου που προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή, από 1ης Ιουλίου 2018, του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Παράλληλα, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση του Συλλόγου μας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Πρόκειται για ένα μέτρο ανταποδοτικού χαρακτήρα, το οποίο συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των περιοχών αυτών. Το Μ.Ι. περιλαμβάνει την εναρμόνιση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς, με το κόστος που ίσχυε στα μέσα χερσαίας μεταφοράς για την ίδια απόσταση, επιδοτώντας την οικονομική διαφορά που προκύπτει. Επίσης, πρόκειται για ένα μέτρο οικονομικής ελάφρυνσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές, που θα εφαρμοσθεί το εν λόγω μέτρο και που καλούνται να μετακινηθούν από και προς τον τόπο συμφερόντων τους, τουλάχιστον τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αξίζει να επισημάνουμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως τόσο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όσο και οι άλλες κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται να κάνουν χρήση του Μ.Ι. θα επωφεληθούν οικονομικά, καθώς το εν λόγω μέτρο ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους μετακίνησης, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, κτλ.

Παρατηρούμε, ωστόσο, πως ενώ το Μ.Ι. θα ισχύσει για πλήθος νησιών του Ιονίου, Σποράδων, Αργοσαρωνικού, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου η Κρήτη, η Εύβοια και η Λευκάδα. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως στα παραπάνω νησιά προσλαμβάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα επιβαρυνόμενοι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος μετακίνησης, σίτισης και στέγασης.

Πολλοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται, επίσης, να υποβάλλουν παραίτηση, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις παραπάνω υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγο αιτούμαστε τη θεσμοθετημένα συνέχιση της έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που δικαιούνται οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, όπως αυτή αποφασίστηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και εφαρμόσθηκε με επιτυχία τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.

Αιτούμαστε, επίσης, να εξετάσετε τη δυνατότητα χρήσης της παραπάνω έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και από τα προστατευόμενα μέλη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για όποια περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral