Σαφής εντολή του υπουργείου Παιδείας: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και στα ιδιωτικά σχολεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/11/2016 - 11:58 | Author: Newsroom

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων προσπαθούν να παρακάμψουν τη νομοθεσία, σηκώνοντας θέμα για για να μην δηλώνουν τη “μαύρη εργασία”

Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση” διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζοντας “ανυπόστατα” όσα επικαλούνται οι σχολάρχες στην πρόσφατη προσφυγή τους στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος .

“Η προσπάθειά τους να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη”, υπογραμμίζει, στην απαίτηση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να εξαιρεθούν από την καταχώρηση στοιχείων για τους μαθητές και το προσωπικό τους”. Οι εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) σχολιάζουν, την ίδια στιγμή, ότι “οι λόγοι μη συμμόρφωσης είναι ευνόητοι”, αφού με “την απόκρυψη εργαζομένων συνεχίζονται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή”.

Έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια… συνεννόησής τους με τους θεσμούς για να ακυρωθεί ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση (σ.σ.: μέχρι και οι τελευταίοι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει έλεγχος της Πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία συμφωνώντας στη σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τον έλεγχο των απολύσεων), οι σχολάρχες επιχειρούν να τον αποφύγουν διά της πλαγίας, επικαλούμενοι σε επιστολή τους στον υπουργό Κ. Γαβρόγλου: “Μεγάλους κινδύνους ως προς την ασφάλεια των δεδομένων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους”.

Μάλιστα αναφέρονται και στους “κινδύνους για τους εκπαιδευτικούς”, τους οποίους κατά τα λοιπά συνεχίζουν να θέλουν να απολύουν ανεξέλεγκτα…

Τι καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

“Με πρόσχημα τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιδιώκουν να καλύπτουν τα πραγματικά νούμερα των μαθητών, τα στατιστικά των βαθμολογιών κ.ά., από όπου ο κρατικός επόπτης μπορεί να διαπιστώσει με ευκολία το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, την τήρηση των νόμιμων κανόνων ασφαλείας και υγιεινής (π.χ. νόμιμος αριθμός μαθητών ανά τάξη), ‘περίεργα’ ποσοστά άριστων βαθμολογιών, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί της ΟΙΕΛΕ.

“Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση του νόμου”

“Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Myschool είναι σαφές και αυστηρό ώστε να προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τριετή άψογη λειτουργία του” απαντά, στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζοντας: “Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με βάση τον Ν. 4415/2016 να αποστέλλουν τα στοιχεία στο Myschool, όπως πράττουν και τα δημόσια σχολεία, είναι αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη”.

Είχε προηγηθεί καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής και στη συνέχεια ακολούθησαν καταγγελίες των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και Συλλόγου Γονέων Σύρου, που ζητούσαν τη βελτίωση του Myschool -όχι όμως την εξαίρεση των σχολείων από τον νόμο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τότε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλούσε το υπουργείο να συλλέγει μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών βάσει νομοθετικών διατάξεων και να διαγράψει τυχόν στοιχεία που αφορούν το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή. Ακόμη να συμπεριλάβει τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών χρηστών, να εξασφαλίσει ότι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων / κηδεμόνων τους που τηρούνται στο σύστημα έχει μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή.

avgi.gr/

Loading...
  • europalso

    ideascentral