Προϋπολογισμός 2016 – 20 βασικά σημεία της ομιλίας του Υπ Παιδείας.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/12/2015 - 21:57 | Author: Newsroom

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για ψήφιση του προϋπολογισμού και ανάμεσα σε όλες τις άλλες, μεγάλη σημασία έχει για εμάς και η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 20 βασικά σημεία της χθεσινής ομιλίας του Υπουργού Παιδείας:

 1. Οι 30.000 αποχωρήσεις και οι ελάχιστοι διορισμοί έχουν οδηγήσει στη γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού
 2. 4 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι άνω των 50
 3. Στην πενταετία του μνημονίου μειώθηκαν κατά 35,6% οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία
 4. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών έχει οδηγηθεί σε τέλμα
 5. Θα πραγματοποιηθούν φέτος 22.616 προσλήψεις αναπληρωτών
 6. Επανέρχεται ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξαναλειτουργούν οι τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας.
 7. Αυξήθηκε φέτος κατά οκτώ χιλιάδες ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών στη δεύτερη τάξη των ΕΠΑΛ.
 8. Βρίσκεται σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα για το δεκατιανό στα σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 9. Ανοίγει ο αριθμός των εισακτέων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας για πολλούς νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικών.
 10. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού για την παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια συνεχή πτώση των δαπανών παιδείας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
 11. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015.
 12. Δε θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα
 13. Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών αναλόγως της πορείας των δημόσιων οικονομικών
 14. Οι χιλιάδες προσλήψεις αποκαθιστούν μια ανωμαλία: εκείνη που μετατρέπει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης σε κονδύλια μισθολογικής κάλυψης.
 15. Ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο, που θα απαντά στην ανάγκη σύνδεσης των ΕΠΑΛ με τη μαθητεία.
 16. Αξιολόγηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση, που θα γίνει από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα τους επόμενους μήνες.
 17. Στόχος του διαλόγου δεν θα είναι η επικέντρωση στα πανεπιστήμια, αλλά η αναζήτηση λύσεων από τα κάτω προς τα πάνω, από την προσχολική ηλικία, το Δημοτικό, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση,
 18. Αναζήτηση νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήμια, που δεν θα γίνει βιαστικά, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.
 19. Το δημόσιο σχολείο υποσχόμαστε να ανοίξει τον Σεπτέμβριο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων.
 20. Προχωρούν στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές, επιταχύνοντας εκσυγχρονισμούς και αποκαθιστώντας ένα κλίμα συνεργασίας για τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Παιδείας για τον Προϋπολογισμό 2016:

neopolis.gr

Loading...
 • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
  loading...
 • europalso

  ideascentral

  ideascentral