Πρόταση του συλλόγου ΠΕ “ο Σωκράτης” στην τριμερή επιτροπή

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/04/2018 - 17:35 | Author: Newsroom

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της Δ/νσης Π.Ε Αν. Αττικής, των Δημοτικών Αρχών και του ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης» στις τριμερείς επιτροπές, όπως αυτές ορίζονται στα πλαίσια του άρθρου 33 (ν. 4521/18) για την έναρξη της εφαρμογής της δίχρονης . Για τους δήμους Διονύσου και Ωρωπού είχαν οριστεί στις 3/4 και για το δήμο Αχαρνών στις 5/4.

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης στην εισηγητική της τοποθέτηση τόνισε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 οι δήμοι εντός τριετίας θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξης της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Π.Α. Δήλωσε ότι συμφωνεί με την καθιέρωση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής, παρουσίασε τις ανάγκες σε αίθουσες για την εφαρμογή της και ζήτησε από τους δημάρχους να τοποθετηθούν, αν μπορούν να την εφαρμόσουν από το νέο σχολικό έτος.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από τη σχολική χρονιά 2018-2019, αφού ο αριθμός των υπαρχόντων σχολικών αιθουσών καλύπτει τα εγγεγραμένα νήπια και προνήπια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία εγγραφών ο δήμος Διονύσου χρειάζεται επιπλέον 4 αίθουσες, όπως παρουσίασε η Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Ο δήμαρχος δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης λύσης μέχρι τον Σεπτέμβρη και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατη την εφαρμογή της εγγραφής όλων των προνήπιων από το σχολικό έτος 2018-19.

Η συνεδρίαση στις 5/4 για το δήμο Αχαρνών δεν έγινε, καθώς δεν παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αχαρνών, λόγω ασθένειας, αλλά ούτε και εκπρόσωπός του.

Συγκεκριμένα για το δήμο Αχαρνών ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια με Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις ( στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στο Υπ. Παιδείας) μαζί και με Σωματεία και Φορείς της περιοχής αναδεικνύει, παλεύει και διεκδικεί να λυθούν τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα (δημοτικά και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ, νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε πρώην μαγαζιά, σχολεία χωρίς ασφαλή προαύλια, περιφράξεις κτλ.)

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τις εκτιμήσεις του Συλλόγου μας για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, αφού :

α) το επιχείρημα «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα», είναι παραπλανητικό αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, έριξαν το «μπαλάκι» στους Δήμους και τα Σωματεία, ψάχνοντας συνενόχους ανάμεσα σε φορείς με διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες.

β) στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις, ειδικά για περιοχές που υπάρχουν οξυμένα στεγαστικά προβλήματα, θα λειτουργήσουν σαν άλλοθι για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια τσακίζει τη ζωή μας και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάσει ότι δήθεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα στη λογική ότι «εμείς θέλουμε ,αλλά κάποιοι Δήμοι δε θέλουν και κάποιοι δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης υποδομών».

Ο Σύλλογός μας δε θα σταματήσει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για :

1. να παρθούν όλα τα μέτρα, να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Εγγραφές όλων των Νηπίων και Προνηπίων στο Νηπιαγωγείο με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

2. τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, με σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15.

3. να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

4. κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.

5. καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων της περιοχής μας ή συμπτύξεις τμημάτων κάτω από την οποιαδήποτε δικαιολογία της Διοίκησης.

6. να μην είναι η Προσχολική Αγωγή εμπόρευμα και να μη « δίνεται» με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!

7. δημόσιους και δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια.

Ο αγώνας αυτός αντικειμενικά πρέπει να δοθεί από κοινού με τους εργαζόμενους γονείς, με τις ενώσεις τους, με όλο το εργατικό κίνημα.

Για το Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Για την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Τη Δευτέρα 26/2/2018 ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) το άρθρο 33 που αφορά στην Προσχολική Αγωγή.

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, δεν υλοποιείται το βασικό αίτημα που βρίσκεται και στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «άμεση θεσμοθέτηση Δίχρονης, Δωρεάν Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας»!

Η υλοποίηση του αιτήματος αυτού μεταφέρεται σε βάθος τριετίας και συνδέεται άμεσα με τις δυνατότητες των Δήμων να το υποστηρίξουν με υποδομές, γι΄ αυτό και θεσμοθετείται η συμμετοχή των Δημάρχων σε γνωμοδοτική επιτροπή. Είναι αποκαλυπτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται μηδενική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος!

Η κυβέρνηση στην ουσία μας λέει ότι: «δεν έχω κτήρια», «δε δημιουργώ υποδομές», «δε χρηματοδοτώ τη δημόσια εκπαίδευση» αλλά «εφαρμόζω τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή όπου τελικά η ίδια η ζωή λύνει το ζήτημα» (π.χ. μειωμένος αριθμός παιδιών λόγω υπογεννητικότητας), αλλά και όπου τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ωθούν στην κατεύθυνση αυτή (π.χ. διπλασιασμός από 7 σε 14 του ελάχιστου αριθμού μαθητών για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου, 30ωρο, προαιρετικότητα, δηλαδή κλείσιμο ολοήμερων).

Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι, με βάση τις δεσμεύσεις για τριετές πλάνο διορισμών, κανονικά σήμερα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι 20.000 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, γιατί και αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως μόνο απολύσεις συμβασιούχων γίνονται!!

Με βάση τις εξελίξεις

Είναι παραπλανητικό το επιχείρημα ότι: «η ψήφιση του άρθρου 33 από μόνη της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα». Ο Υπουργός Παιδείας στις 10/8/2017 σε συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΔΟΕ δήλωσε ότι: «Δεν είμαστε έτοιμοι για τη δίχρονη προσχολική αγωγή λόγω ελλείψεων υποδομών». Μετά από 6 μήνες δε δημιουργήθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις, το αντίθετο:

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων υποδομών, Νηπιαγωγείων που θα στεγάσουν όλα τα παιδιά. Εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε απαράδεκτα και ακατάλληλα κτήρια. Ως γνωστόν για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για νέες σχολικές υποδομές είναι μη επιλέξιμα.

Δεν προβλέπεται, ούτε για το επόμενο σχολικό έτος, κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση προετοιμάζει απολύσεις 2.500 συμβασιούχων Νηπιαγωγών.
Η πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Νηπιαγωγείου. Αύξησαν τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για να φτιαχτεί τμήμα από 7 σε 14 νήπια/προνήπια. Αύξησαν το ωράριο της Νηπιαγωγού. Με την Υπουργική απόφαση Φίλη υποβάθμισαν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ορθώνοντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις οικογένειες που έχουν ανάγκη από ολοήμερες δομές διευρυμένης χρονικής λειτουργίας. Για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό δε λένε κουβέντα.

Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος κατά τη μεταβατική περίοδο δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Δημιουργούνται περιοχές και Δήμοι δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και εκεί που δε θα υλοποιείται. Διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση η οποία είναι αμφίβολο αν θα λυθεί μέσα στην τριετία.

Με την εμπλοκή των Δημάρχων στις διαδικασίες γνωμοδότησης και εξαιτίας των τεράστιων και υπαρκτών προβλημάτων στους Δήμους (π.χ. πενιχρή κρατική επιχορήγηση) η κυβέρνηση δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι «εμείς νομοθετούμε αλλά οι Δήμοι δεν υλοποιούν».

Για τους Δήμους που θα υλοποιείται το πρόγραμμα (205 από τους 345 ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα είναι) δημιουργούνται ανισότητες, όταν ο κάθε γονιός επωμίζεται τελικά ατομικά την ευθύνη για το πού θα στείλει το παιδί του! Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή ότι: «Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό και όταν – σε μια τριετία – ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε όλη τη χώρα, τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους η 14χρονη εκπαίδευση. Μέχρι τότε ο γονιός θα επιλέγει δομή».

Υλοποιείται από την πίσω πόρτα, στο όνομα της μεταβατικότητας, η παροχή εκπαίδευσης με κουπόνια και voucher, η αποκέντρωση της εκπαίδευσης και το πέρασμα τμήματος της εκπαίδευσης στην Τοπική Διοίκηση. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαβλέπουν νέα πεδία κερδοφορίας. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εξελίξεις θα ανοίξουν την όρεξη των επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά και δυνάμεων που ηγούνται στην Τοπική Διοίκηση για πέρασμα και άλλων αρμοδιοτήτων στην ευθύνη τους.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές προσχολικής αγωγής.

Για την ουσιαστική υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής απαιτούνται :

Μαζικοί- μόνιμοι διορισμοί και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
Δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, σύγχρονα ασφαλή και λειτουργικά Νηπιαγωγεία που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι εμπόρευμα για να δίνεται με κουπόνια. Είναι ανάγκη και πρέπει να δίνεται δημόσια και δωρεάν σε όλους!
15 παιδιά μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να λειτουργήσει παντού ολοήμερο με ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο, να δημιουργηθούν υποδομές για σίτιση και ξεκούραση, να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι…).

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης» ξεκαθαρίζει ότι αν δεν παρθούν όλα τα παραπάνω μέτρα, δε δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγή με όλα τα Νήπια – Προνήπια στο Νηπιαγωγείο, η όποια διαδικασία για την «δήθεν εφαρμογή» της είναι αποπροσανατολιστική, «ρίχνει στάχτη στα μάτια»και συγκαλύπτει την πολιτική που στην ουσία την υπονομεύει.

Για το Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής «ο Σωκράτης»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Loading...
  • europalso

    ideascentral