Προτάσεις για την Προσχολική Αγωγή – Τι απαντά το ΤΕΙ Αθήνας σε ΔΟΕ και ΣΑΝ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/01/2018 - 14:42 | Author: Newsroom

Ο Ε. Κάκουρος Πρόεδρος Τμήματος ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με το αίτημα της ΔΟΕ για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και τις επιστολές Σ.Α.Ν.

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ-Α για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα που σχετίζεται με τη θέση του Τμήματός μας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), καθώς και για την τελική εισήγησή του για αυτόνομη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο νέο Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη του Τμήματός μας ως αυτόνομο Τμήμα στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του ΠΔΑ σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στην αναγνώριση της αξίας της ανάπτυξης του ανθρώπου στην κρίσιμη προσχολική ηλικία.

Λόγω ακριβώς αυτής της κρισιμότητας, η αγωγή και η εκπαίδευση των μικρών παιδιών εναποτίθεται στην ευθύνη επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων, λαμβανομένων υπόψη και των κοινωνικοοικονομικών αναγκών της οικογένειας και της κοινωνίας.

Με λύπη διαπιστώνεται ότι τα παραπάνω παραδεκτά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές χωρών, Οργανώσεων για το παιδί και Διεθνών Οργανισμών δεν γίνονται αντιληπτά ή αποσιωπώνται από άτομα και ομάδες που εκφράζουν συντεχνιακά συμφέροντα και όψιμες –μετά τη λήξη της επίσημης διαβούλευσης- απόψεις οπισθοδρόμησης ή στασιμότητας.

Για παράδειγμα, ενημερωθήκαμε μέσω διαδικτύου για το έγγραφο της ΔΟΕ στο οποίο εκφράζει το αίτημα να συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να συζητήσει τις δυσμενείς -όπως τις ονομάζει- εξελίξεις οι οποίες αφορούν στη θέση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ-Α στο υπό ίδρυση ΠΔΑ.

Ταυτόχρονα, με έκπληξη διαβάσαμε στη συνέχεια την επιστολή του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, η οποία εμπεριέχει προτάσεις που στηρίζονται σε ανακρίβειες χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Κατανοούμε απόλυτα και συμμεριζόμαστε την αγωνία και τον αγώνα των αναπληρωτών νηπιαγωγών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όπως κατανοούμε επίσης και τη συμπαράσταση που προσφέρεται στον αγώνα τους από τα αρμόδια όργανα της ΔΟΕ.

Θεωρούμε όμως απαράδεκτο σε αυτή τους την προσπάθεια να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη θέση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ-Α στο υπό ίδρυση ΠΔΑ, επικαλούμενοι αναληθή στοιχεία και διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματικότητα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.

Είναι γνωστό ότι οι όροι «Βρεφονηπιοκομία και Βρεφονηπιοκόμοι», τους οποίους χρησιμοποιεί τόσο συχνά ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια επειδή κρίθηκαν αναχρονιστικοί.

Έτσι λοιπόν, οι ορολογίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πια πουθενά στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματός μας από το 2000, ενώ από το 2007 δεν υπάρχουν ούτε στην ονομασία του Τμήματος και των αποφοίτων του.

Γι΄ αυτό λοιπόν, επισημαίνουμε πως δεν μπορεί να γίνεται πλέον καμία απολύτως συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας του Τμήματος. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι απόφοιτοι του Τμήματός μας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αποκλειστικά και μόνο σε Παιδικούς Σταθμούς, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα ήδη νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά τους δικαιώματα (ΦΕΚ 203/τ.Α΄ /23.12.1991).

Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι κινδυνεύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νηπιαγωγών από τους αποφοίτους του Τμήματός μας είναι εντελώς ανυπόστατος, καθώς οι επαγγελματικοί χώροι στους οποίους δραστηριοποιούνται οι απόφοιτοι του Τμήματός μας είναι διαφορετικοί από αυτούς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νηπιαγωγοί, όπως άλλωστε ορίζεται και από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

Οι πρώτοι δραστηριοποιούνται σε Παιδικούς Σταθμούς και οι δεύτεροι σε Νηπιαγωγεία.

Σε ό,τι αφορά δε στις προτάσεις του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών για την ονομασία του Τμήματός μας καθώς και για τη Σχολή στην οποία αυτό θα ανήκει, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως θεωρούμε αυτονόητο ότι αρμόδιοι να κάνουν τέτοιες προτάσεις είναι τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποία έχει το αυτοδιοίκητο και όχι ομάδες οι οποίες εκπροσωπούν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ-Α, στη μακρόχρονη πορεία του (63 χρόνια), έχει προσφέρει επιστημονική κατάρτιση σε άρτια εκπαιδευμένους παιδαγωγούς που στελεχώνουν τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς της χώρας και έχουν κερδίσει με το ποιοτικό τους έργο την αναγνώριση από πλευράς των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα.

Η υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευσή τους θα συνεχιστεί στο ΠΔΑ με το ανανεωμένο Πρόγραμμα Σπουδών, με σκοπό οι απόφοιτοί του να ανταποκρίνονται με τον πλέον υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο στις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους σε μια κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται.

Loading...
  • europalso

    ideascentral