Πρόσληψη αναπληρωτών ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/11/2014 - 00:36 | Author: Newsroom

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στους μηδαμινούς διορισμούς και στις προσλήψεις αναπληρωτών των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ του επερχόμενου σχολικού έτους.

Η σχολική χρονιά 2014-2015 έχει ξεκινήσει με πάρα πολλές ελλείψεις από την ειδικότητα ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αν ληφθούν υπόψη:

– Ο αυξημένος αριθμός παραιτήσεων – συνταξιοδοτήσεων, 203 τα τέσσερα τελευταία χρόνια (2010-2014), εκπαιδευτικών ΠΕ 15 Οικιακής Οικονομίας,

– Οι μηδαμινοί διορισμοί ΠΕ 15 Οικιακής Οικονομίας , παρά την ύπαρξη διοριστέων-επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008,

– Τα οργανικά και τα λειτουργικά κενά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για ακόμη μία φορά θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έντονη οργή και κατάπληξη που μας προκαλεί για την αντιεκπαιδευτικότητά της, η ισχύς ακόμη και σήμερα της απόφασης Γ2/118842/ 17-10-2008 σχετικά με τις αναθέσεις και της τροποποίησης αυτής με το ΦΕΚ 918/ 2014, που όρισε στις 26/03/2014, την ανάθεση του μαθήματος στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ09 (Οικονομολόγων), ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής).

Με βάση την ανωτέρω απόφαση, δίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, η δυνατότητα διδασκαλίας του μαθήματος σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ9, ΠΕ10, ΠΕ11, ΠΕ14, δηλαδή σε νομικούς, κοινωνιολόγους, ιατρούς, οικονομολόγους και ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ! Σεβόμαστε τις αντίστοιχες επιστήμες και τις υπεραριθμίες σε ειδικότητες, όπως αυτών της Φυσικής Αγωγής, αλλά μελετώντας τους οδηγούς σπουδών των αντίστοιχων τμημάτων με τον οδηγό σπουδών του τμήματος μας δεν βρίσκουμε ότι συνάδουν και θα θέλαμε απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

 1. Είναι εφικτό ο νομικός, ο κοινωνιολόγος και ο οικονομολόγος να διδάξουν Διατροφή, Αγωγή Υγείας, Πρώτες Βοήθειες, Οικοτεχνολογία, Σχέση Κατοικίας – Οικολογίας και άλλες ενότητες που αποτελούν το 95% του διδακτικού μας αντικειμένου;
 1. Είναι εφικτό ο ιατρός, ο φαρμακοποιός και ο γυμναστής να διδάξουν για την Οικογένεια, την Ενδυμασία, την Κατοικία, τη Συμπεριφορά του Καταναλωτή, τα Οικονομικά της Οικογένειας και άλλες ενότητες που αποτελούν το 87% του διδακτικού μας αντικειμένου;

Επίσης, αν το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας δεν ανήκει στα «βασικά» μαθήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο δεν διατίθεται να καλύψει τα κενά της ειδικότητας μας:

 1. Ποιος θα διδάξει στους μαθητές «Διατροφή», η οποία είναι επιτακτική εκπαιδευτική ανάγκη;
 1. Ποιος θα διδάξει στους μαθητές Γυμνασίου τις έννοιες του Οικογενειακού Προϋπολογισμού, της Κατανάλωσης, της Αποταμίευσης, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, αν δεν διδάσκονται τα ανάλογα θέματα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας;
 2. Ποιος θα τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα σχετικά με το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητά του, αφού μόνο οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 15 διδάσκουν Οικολογία στο Γυμνάσιο;
 3. Σε ποιο άλλο μάθημα του Γυμνασίου δίνεται τόση έμφαση στο θεσμό της Οικογένειας και στην Οικογενειακή Ζωή;

Σε μηνύματα συναδέλφων μας στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Λοβέρδου στο facebook, τους ενημερώνει πως οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν ξεκινήσεις από αρχές Σεπτεμβρίου και πως έχει δοθεί προτεραιότητα στους κλάδους ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, όπου τα λειτουργικά κενά ήταν πολύ περισσότερα και ήδη έχουν αρχίσει προσλήψεις και άλλων κλάδων, χωρίς όμως να τους απαντάει στο κύριο ερώτημα τους που αφορά το πότε θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις της ειδικότητας μας.

Εξαιτίας του χαρακτήρα του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας η διδασκαλία του αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης καθημερινότητας. Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 15 περιμένουν με όραμα το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, να πάνε στις σχολικές αίθουσες να διδάξουν στους μαθητές Περιβάλλον, Σχέσεις Οικογένειας, Οικονομία, Διατροφή και Αγωγή Υγείας, όπως πάνε κάθε χρόνο.

Παρακαλούμε να κατανοήσετε τους προβληματισμούς του Συλλόγου μας και τη σημασία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας για την ελληνική πραγματικότητα και να προβείτε στην ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕ15.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σερδάρη Σοφία Αθανάσιος Κουτρούμπας

Loading...
 • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
  loading...


 • europalso

  ideascentral