Προσλήψεις αναπληρωτών: Πώς θα διατεθεί ο προϋπολογισμός

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/07/2016 - 00:27 | Author: Newsroom

“Επιβάρυνση”- νίκη για 21.000 προσλήψεις το 2016 και το 2017.

Απογραφή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με πρωτοβουλία Φίλη.

230,6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τους αναπληρωτές

avgi.gr

Με 52 εκατομμύρια ευρώ “επιβαρύνεται” ο προϋπολογισμός του 2016 προκειμένου να υλοποιηθούν οι χιλιάδες αναγκαίες για τους μήνες Σεπτέμβριο ώς Δεκέμβριο της νέας σχολικής χρονιάς. Φέτος, δηλαδή, η δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνει τα 116,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Για τους μήνες Ιανουάριο ώς Ιούνιο του 2017 θα διατεθούν επιπλέον 114 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ (στο σύνολο δηλαδή για τη διετία 230,6 εκατ. ευρώ).

Στόχος είναι στις 12 Σεπτεμβρίου στα σχολεία να μπουν «21.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι», αριθμό που ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση της διάταξης, που κατατέθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι “είναι αναγκαία ρύθμιση για να αρχίσουν τα σχολεία στην ώρα τους”.

Έχουν ήδη εξασφαλιστεί και από κοινοτικά κονδύλια 216 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν 14.000 ώς 15.000 προσλήψεις, προκειμένου η σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς κενά. Έτσι, στο υπουργείο Παιδείας αισιοδοξούν πως οδεύουν πρόσω ολοταχώς για σχολεία πλήρως λειτουργικά από την πρώτη μέρα· όχι μόνο με τους αναπληρωτές, αλλά και με τα βιβλία στις θέσεις τους, η διανομή των οποίων έχει ολοκληρωθεί.

Η πλειονότητα των αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια

Η πλειονότητα των αναπληρωτών θα τοποθετηθεί και φέτος στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία, εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα λειτουργικά κενά.

Οι αιτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών για τους ξεπέρασαν, εξάλλου, τους αριθμούς των τελευταίων ετών. Οι δάσκαλοι που έκαναν αίτηση ήταν 13.450 για τη νέα σχολική χρονιά, από 12.061 πέρυσι, και οι νηπιαγωγοί 11.123, από 10.712 το 2015-2016. Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την πλειονότητα των αιτήσεων κατέθεσαν οι φιλόλογοι (21.942). και αμέσως μετά ακολουθούν οι μαθηματικοί (5.621) και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής (4.983).

Οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη, και συνολικά υπέβαλαν αίτηση 92.850 εκπαιδευτικοί για να εργαστούν ως αναπληρωτές -όσοι περίπου πέρυσι- και 52.451 ως ωρομίσθιοι. Ο αριθμός των αιτήσεων αναπληρωτών για τα Μουσικά Σχολεία έφτασε στα 1.941 άτομα. Χθες έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων αναπληρωτών για την Ειδική Εκπαίδευση. Ο αριθμός των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα.

Πάντως, ο ακριβής αριθμός στο σύνολο της εκπαίδευσης δεν οριστικοποιείται πριν από τον προσδιορισμό των κενών και των πλεονασμάτων, που θα γίνει προς το τέλος του μήνα, όταν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στείλουν τις εκτιμήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας.

Κάτω από 500 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε κόμματα και φορείς Δημοσίου

Ο αγώνας δρόμου για να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία τη φετινή χρονιά έχει βάλει στο μικροσκόπιο και τους αποσπασμένους. Μάλιστα, με επιστολή σε κόμματα, βουλευτές και φορείς του Δημοσίου, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης παροτρύνει να επιστρέψουν στις τάξεις τούς αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που απασχολούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κάτω από 500 άτομα, για τα οποία διενεργείται έλεγχος από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία και ο αριθμός τους κατ’ εντολή του υπουργείου Παιδείας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral