Προσλήψεις αναπληρωτών 2016: Mέσω ΑΣΕΠ αλλά με «ψαλίδι» μέσω ΕΣΠΑ – Τί προβλέπεται

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/06/2016 - 19:40 | Author: Newsroom

Πίνακες αναπληρωτών 2016: Mέσω ΑΣΕΠ αλλά με «ψαλίδι» μέσω ΕΣΠΑ – Τί προβλέπεται

Μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η αρχή γίνεται από τη σχολική χρονιά 2016-2017. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις, αφού το υπουργείο χρησιμοποίησε φέτος για προσλήψεις το 80% του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι καταρτίζονται από το υπουργείο, θα υποβληθούν για έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ, όπως και ο έλεγχος των ενστάσεων επί των πινάκων αυτών.

Διαβάστε : Για πρώτη φορά υπό το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2016-2017

Το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και όπως λέει το υπουργείο είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, το υπουργείο κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ότι «το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών που ακολούθησαν, αγνοώντας τη συνταγματική επιταγή που επέβαλε τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ, οδήγησε σε στρεβλώσεις, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς δικαστικές προσφυγές αναπληρωτών εναντίον συναδέλφων τους».

Τι προβλέπει η διάταξη πρόσφατα ψηφισμένης τροπολογίας για τις προσλήψεις αναπληρωτών:

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία «Φίλη» οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), οι οποίοι καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017, θα υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Επιπλέον, για το σχολικό έτος 2016-2017 ο έλεγχος των ενστάσεων επί των ανωτέρω πινάκων υπόκειται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ.
Επίσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών.

Σύμφωνα με την τροπολογία με την νέα ρύθμιση για τους αναπληρωτές και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θεσπίζεται μία προσωρινή διάταξη για το σχολικό έτος 2016-2017, η οποία στηρίζεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Διοίκηση, στην ανάγκη για ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, στην υποχρέωση συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ΚΑΙ την σχετική νομολογία του Σ.τ.Ε. η οποία μεταξύ άλλων, επισημαίνει την υποχρέωση υπαγωγής των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων στον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π..

Παράλληλα κάνει γνωστό ότι το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Η εξυπηρέτηση όμως του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τον υπουργό, που συνίσταται στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια υλοποίησης ενός πλήρους συστήματος επιλογής και διορισμών/προσλήψεως εκπαιδευτικών υπαγόμενου εξ’ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, επιτάσσουν την προσωρινή θέσπιση διάταξης που για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων το έτος 2016-2017 να υπαγάγει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ τον έλεγχο νομιμότητας των πινάκων κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και τον έλεγχο των σχετικών ενστάσεων.

Με άλλη διάταξη θα επιτρέπεται, η καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και των αποφοίτων που προέρχονται από Λύκεια συγκεκριμένων περιοχών (Αιτωλοακαρνανία). Η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά από 11/5/2016.

dikaiologitika.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral