Προϊστάμενοι αρνούνται τη χορήγηση ειδικής άδειας για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος !

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2015 - 13:42 | Author: Newsroom

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (Σ.Α.Ν.)Αρ. Μητρώου: 30155/2014

Αθήνα 20/1/2015

Θέμα : ‘’Χορήγηση ειδικής άδειας’’

Η προκήρυξη των Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και η συνακόλουθη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών σε αυτές αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, την άσκηση του οποίου κανείς δεν μπορεί να περιορίσει ούτε πολύ περισσότερο να στερήσει.

Το υποχρεωτικό της ψήφου δεν συνιστά δυσβάσταχτο βάρος αλλά υπογραμμίζει αντίθετα την επιθυμία του πολίτη να καταστεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας άσκησης και έκφρασης, της συνταγματικώς κατοχυρωμένης και με πολλούς αγώνες κατακτηθείσας, λαϊκής κυριαρχίας.

Το ανωτέρω αναφαίρετο και αναπαλλοτροίωτο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη και επομένως και του εκπαιδευτικού, προστατεύεται εκτός των άλλων και από τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο οποίος ευκρινώς ορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται η ειδική άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και από τους εκπαιδευτικούς. Με βάση το άρθρο 50 του Κώδικα σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8−10−20 02 Υπουργική Απόφαση, η χορήγηση της ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας έως τριών (3) ημερών γίνεται με βάση την απόφαση του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της σχολικής μονάδας, ο οποίος μπορεί να κρίνει με αντικειμενικότητα την ανάγκη και την σκοπιμότητα χορήγησης της άδειας, καθώς γνωρίζει επ’ ακριβώς τις ανάγκες του σχολείου του.

Η παρατηρούμενη στις τελευταίες ημέρες άρνηση των Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων να χορηγήσουν την ειδική εκλογική άδεια ,θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη, καθώς η πλειοψηφία των αιτούντων εκπαιδευτικών πληρούν τις προϋποθέσεις για να τη λάβουν. Επισημαίνουμε πως επιθυμία των εκπαιδευτικών, όπως και κάθε πολίτη, είναι η ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Loading...
  • europalso

    ideascentral