Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά»

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για το σχέδιο «Αθηνά» με τους πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων της Αττικής τα οποία ομοσποδοποιούνται (Οικονομικό, Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό, Χαροκόπειο) σε ενιαό σχήμα με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής».
Η συζήτηση, που έγινε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, ήταν εφ’ όλης της ύλης, ενώ εκτός των τεχνικών προβλημάτων τα οποία διαπίστωσαν οι πέντε πρυτάνεις σε σημεία του σχεδίου, συζητήθηκαν ακόμη οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματά τους.
Οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας θα συναντηθούν, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει οριστεί έκτακτη Σύνοδός τους για το σχέδιο Αθηνά».
Ο υπουργός Παιδείας θα δει τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, εκπροσώπους των ΤΕΙ, στα οποία προτείνονται και οι μεγαλύτερες αλλαγές.
Κατηγορούν το υπουργείο για «εξαπάτηση»
Πάντως συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων Τεχνολογικών κυρίως Ιδρυμάτων για τις προτάσεις του υπουργείου περί συγχωνεύσεων τμημάτων με το σχέδιο «Αθηνά».
Τα μέλη του Συμβουλίου ΤΕΙ Αθήνας συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως για το θέμα και εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας τούς εξαπάτησε και «προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ανορθόδοξες μεταφορές Τμημάτων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων προς δημιουργία υπερ-τμημάτων με πολλαπλές κατευθύνσεις, δημιουργία σχολής με ένα τμήμα ή σχολή με ένα τμήμα και δύο ετερόκλητες κατευθύνσεις».
Τα μέλη του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος εκφράζουν επίσης την «εντονότατη αποδοκιμασία τους» με το σχέδιο του υπουργείου αλλά και «τη βαθύτατη ανησυχία τους για το μέλλον του ΤΕΙ Αθήνας αλλά και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης γενικότερα». Προειδοποιούν μάλιστα ότι δεν θα συμβιβαστούν με «αποσπασματικές προσεγγίσεις και ημίμετρα», δεν θα επιτρέψουν τη «διάλυση του ΤΕΙ Αθήνας» και εάν το υπουργείο δεν επανεξετάσει τις θέσεις του θα προχωρήσουν σε «δυναμικές κινητοποιήσεις, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και το μέλλον του Ιδρύματός μας».
«Η δημοσίευση του Σχεδίου “Αθηνά” αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδρυμάτων μας, αλλά, αντίθετα, είναι αποφασισμένο να τα απαξιώσει πλήρως με σκοπό να τα “εξαφανίσει”, ώστε, αφενός να καθησυχάσει τις οργανωμένες συντεχνίες, οι οποίες θεωρούν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα σηματοδοτήσει το τέλος της παντοδυναμίας τους και αφετέρου να μη χρειάζεται πλέον να ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
«Άλλωστε τα προβλήματα των Ιδρυμάτων μας είναι αναμφισβήτητα πάρα πολλά, εάν σκεφτεί κανείς ότι υποχρεούμαστε να λειτουργήσουμε με πενιχρά οικονομικά μέσα, με υπεράριθμους σπουδαστές, με ελλιπείς υποδομές και πάνω απ’ όλα μέσα σε ένα αμφιλεγόμενο θεσμικό πλαίσιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΕΙ Αθήνας.
«Το υπουργείο Παιδείας υποσχόταν ότι το Σχέδιο “Αθηνά” θα επέφερε την πολυπόθητη αναδιάρθρωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, θα θεράπευε τις παθογένειες του υφιστάμενου ακαδημαϊκού πλαισίου και θα επιτύγχανε την προσδοκώμενη οικονομία κλίμακας. Εάν αυτό που πράγματι επεδίωκε ήταν “αναβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με επιστροφή στην αρχική φιλοσοφία ίδρυσής τους, αυτή της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τα ΤΕΙ ισχυρός, τεχνολογικός πυλώνας εκπαίδευσης, όχι κακέκτυπα των Πανεπιστημίων”, τότε απέτυχε παταγωδώς» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
«Πρόχειρη συγχώνευση»
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Μηχανικών και Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το σχέδιο «Αθηνά». Με το σχέδιο προβλέπεται η απορρόφησή του από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Η προτεινόμενη απορρόφηση είναι αδιανόητη, καθώς συγχωνεύονται ένα πολυτεχνικό τμήμα πενταετούς φοίτησης και ένα τμήμα τετραετούς φοίτησης, με προγράμματα σπουδών διαφορετικά κατά τα 4/5 και με φοιτητές διαφορετικού υπόβαθρου. Τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως και αυτό της Χίου, εντάσσονται από το υπουργείο Παιδείας στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αντίθεση, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), όπως και όλα τα Τμήματα και Σχολές Μηχανικών στην Ελλάδα, και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Με βάση τα παραπάνω καλούμε το υπουργείο να επανεξετάσει την επιλογή του αυτή και να προλάβει τη διάπραξη ενός σοβαρού λάθους σχετικά με την εκπαίδευση μηχανικών που έχει πραγματική ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά και μιας μεγάλης αδικίας απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους που μαζικά εκφράζουν έκπληξη, έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια από την ανακοίνωση του σχεδίου Αθηνά που αφορά το τμήμα μας» καταλήγει η ανακοίνωση.