Πότε αναμένονται οι βάσεις 2016.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/07/2016 - 16:18 | Author: Newsroom

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ άρχισε, καθώς το υπουργείο Παιδείας έβαλε μάλλον στοίχημα να κάνει ρεκόρ γρηγορότερης ανακοίνωσης

. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η ανακοίνωση για τις προσδιορίζεται την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου, ενώ φέτος το υπουργείο κατάφερε να εκδώσει πολύ γρήγορα και τις βαθμολογίες των υποψηφίων, 16 Ιουνίου.

Βεβαία, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή ανατροπή στις , αφού, πλην του , τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν – χωρίς καθυστέρηση- να δώσουν τα αποτελέσματα των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων για τις σχολές που εποπτεύουν (π.χ. στρατιωτικές), ώστε να ενταχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα των / .

Ειδικότερα, στις πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Με τα ως τώρα δεδομένα, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων και των χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών θα διευρυνθεί, καθώς η Ιατρική Αθηνών θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στον αντίποδα τα παιδαγωγικά τμήματα δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από τα 10.000 μόρια. Και αυτό, διότι τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα «πληρώνουν» τους μηδενικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ «απομονώθηκαν» σε δικό τους πεδίο – γεγονός που θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις του έως και στα 9.000 μόρια.
  • Το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.
  • Οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές, ακόμη και 2.000 μορίων και πάνω
  • Θα υπάρξουν σχολές με σημαντική άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016

Βεβαίως, όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης, καθώς φέτος εφαρμόσθηκε νέο σύστημα εξετάσεων, δυσχεραίνεται η σύγκριση με τα δεδομένα του 2005. Ενδεικτικά, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετράει ο προφορικός βαθμός που έδινε στους περισσότερους υποψηφίους μέχρι 600 μόρια, ενώ τα 6 ή 7 εξεταζόμενα μαθήματα περιορίσθηκαν σε 4 ή 5. Παράλληλα, έγινε διαφορετική κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία και άρα υπάρχει αλλαγή των ισορροπιών στα μηχανογραφικά δελτία. Για παράδειγμα, τα Τμήματα Γεωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο πεδίο, κάτι που θα ανεβάσει τη βάση τους.

Από την άλλη, περιορίστηκαν οι διέξοδοι που είχαν οι υποψήφιοι να δηλώσουν σχολές αλλού επιστημονικού πεδίου, πλην της βασική τους επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι 4.024 υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά για να διεκδικήσουν θέση στις στρατιωτικές σχολές. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral