Το NEWS 247 στους δρόμους, προς αναζήτηση των πιο φτηνών σχολικών ειδών μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Πώς η κρίση και τα Capital Control επηρέασαν την τιμή της τσάντας του μαθητή και πόσο άλλαξαν οι συνήθειες των γονιών. Οι πληρωμές με κάρτα, τα σχολικά βοηθήματα υπό εξαφάνιση και τα fancy αυτοκόλλητα που δεν πωλούνται πια

Μίκα Κοντορούση

Από την μία το άγχος των μαθητών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και από την άλλη η αγωνία των ίδιων των γονιών για το project “αγορά σχολικών ειδών” που κάθε Σεπτέμβριο εκτοξεύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα ύψη. Η φετινή χρονιά μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεκάδες καταστήματα παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία, αφενός γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να μειώσουν τον ανταγωνισμό και αφετέρου, επειδή επιθυμούν να περιορίσουν τη “χασούρα” που έχουν υποστεί τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας των περιορισμών στον έλεγχο των κεφαλαίων.

Το επισκέφθηκε κατά τόπους συνοικιακά βιβλιοπωλεία, αλλά και μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, προκειμένου να υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος της φετινής σχολικής τσάντας, με περιεχόμενο… απολύτως απαραίτητο.

Στα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών φαίνεται ότι κινούνται σε μία πρώτη ανάγνωση οι φετινές τιμές, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων επιδίδονται σε μία – διόλου ευκαταφρόνητη για την τσέπη των γονιών – “μάχη των προσφορών”, προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των πωλήσεων, αλλά και από την εμπιστοσύνη μαθητών και γονιών.

Όπως εξηγεί στο η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου “Το Πιθάρι” στο Νέο Ηράκλειο, Γεωργία Σκλάβου υπάρχει διαφορά στην αγοραστική κίνηση από πλευρά των γονέων, φέτος. “Οι περισσότεροι ήρθαν για τα σχολικά ψώνια, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρούνταν ιδιαίτερα έντονα”. Η ίδια μάλιστα συμπληρώνει ότι: “Τα Capital Controls έφεραν μία ακόμη πρωτοτυπία στην καταναλωτική συμπεριφορά. Ακόμη και για αγορές χαμηλού κόστους, οι περισσότεροι γονείς πληρώνουν πλέον με κάρτα. Εάν κι εμείς δεν είχαμε το κατάλληλο μηχάνημα, νομίζω οι περισσότεροι θα έφευγαν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από άλλο κατάστημα. Ευτυχώς όμως, παρέχουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών, ήδη από το 1997!”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας, ο τζίρος του καταστήματος για τον μήνα Σεπτέμβριο θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο του 2014. “Οι τιμές μας δεν άλλαξαν από πέρυσι, μην σας πω ότι περισσότερο μειώθηκαν. Και αυτό είναι κάτι που θα σας πουν πολλοί συνάδελφοι”.

Όσον αφορά στο εύρος των αγορών, η κα Σκλάβου επισημαίνει: “Η έννοια της οικονομίας και της αποταμίευσης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με πολλούς γονείς να προτιμούν τη χρήση περσινών τετραδίων. Αυτό που πλέον δεν αγοράζουν σχεδόν καθόλου είναι τα σχολικά βοηθήματα. Είναι ακριβό σπορ, η αλήθεια είναι. Από την άλλη, υπάρχει και η εύκολη λύση. Να χρησιμοποιούν βοηθήματα αποφοίτων ή να βγάζουν φωτοτυπίες. Έτσι, το κόστος περιορίζεται στο 1/3 περίπου”.

Εκτός από το ρητό “κάθε πέρσι και καλύτερα” και το “προσέχουμε και δεν πετάμε, για να έχουμε του χρόνου”, είδη υπό εξαφάνιση αποτελούν πλέον οι σφραγίδες, τα αυτοκόλλητα και όλα τα “εύσημα του καλού μαθητή”. “Παλιότερα, οι καθηγητές επιβράβευαν τις άριστες ορθογραφίες ή τις καλές εκθέσεις με fancy διακοσμητικά, όπως με αυτοκόλλητα ή σφραγίδες. Τώρα αυτά έχουν κοπεί και τη θέση τους έχουν πάρει τα απλά πολύχρωμα στυλό”.

Την ίδια στιγμή, “μνημονιακές” είναι και οι λίστες που υπογράφουν οι δάσκαλοι της Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης. “Παλιότερα, αυτά που ζητούσαν οι παιδαγωγοί για κάθε μάθημα, ήταν πάρα πολλά. Τώρα οι λίστες που μάς φέρνουν οι γονείς περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Αυτό στοχεύει και στο να αποφευχθεί και το κοινωνικοικοικονομικό χάσμα ανάμεσα σε μαθητές”.

Τέλος, ένας τρόπος για να προσαρμοστεί το bugdet σε επίπεδα μνημονίου, όπως διευκρινίζει η κα Σκλάβου στο NEWS 247, είναι το πάγωμα εγγραφών σε τμήματα Ξένων Γλωσσών και η αναβολή για ένα χρόνο μετά. “Η κρίση γέννησε ανάγκες. Οπότε τα μικρομεσαία στρώματα παρατηρείται ότι πλέον δεν γράφουν τα παιδιά τους σε τμήματα Αγγλικών από την Β’ ή Γ΄ Δημοτικού, όπως συνηθίζονταν παλιά. Πλέον τα γράφουν στην Δ’ Δημοτικού, προκειμένου να βάλουν στον πάγο τις ‘τσιμπημένες’ υποχρεώσεις των εγγραφών. Οπότε και η ζήτηση σε ξενόγλωσσα βιβλία παρουσιάζει φέτος πτωτική πορεία”.

Αυτό πάντως που επισημαίνει η κα Σκλάβου είναι ότι τάξεις όπως η Α’ Δημοτικού κοστίζουν πολύ περισσότερο σε γονείς, δεδομένου ότι το παιδί δεν διαθέτει από το παρελθόν σχολικά είδη, ενώ απαιτητική είναι και η Πέμπτη Δημοτικού, με τους γονείς να βάζουν το χέρι εκ νέου βαθιά στην τσέπη. “Πάντως, ακόμη και όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν τα φτηνά βιβλιοπωλεία ή τις προσφορές σε πολυκαταστήματα και τελικά το κόστος της σχολικής τσάντας, να μην ξεπεράσει τα 50 – 60 ευρώ. Στο δε Λύκειο, ένα παιδί ακόμη και με 40 ευρώ, μπορεί αν εξοπλιστεί επαρκώς για την έναρξη της σεζόν”.

Την ίδια στιγμή, αλαλούμ επικρατεί στα πολυκαταστήματα και τις εταιρίες παιχνιδιών που επιδίδονται σε ανελέητο κυνήγι προσφορών, με δωροεπιταγές και δώρα από skateoards μέχρι… selfie sticks.Πολυκαταστήματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπως μάς ενημερώνουν πολλοί υπάλληλοι, προσφέρουν δωροεπιταγή 5 ευρώ για αγορές άνω των 25 ευρώ.

Πάντως, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του το ΚΕΠΚΑ, τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για το παιδί, αφού τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης και γι’ αυτό προτείνει στους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα που βρίσκονται πιο κοντά στις χαμηλές τιμές, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο πραγματικό κόστος της σχολικής τσάντας:

Σχολική τσάντα από 19.90 έως 69.90 ευρώ (με ρόδες, ειδικά για την Πέμπτη Δημοτικού)

Κασετίνα από 2 έως 19.90 ευρώ

Μολύβι από 0.04 έως 2.50 ευρώ

Στυλό από 0.05 έως 2.00 ευρώ (Parker από 8 έως 75 ευρώ)

Γόμα από 0.10 έως 1.5 ευρώ

Ξύστρα από 0.10 έως 2 ευρώ

Τετράδια από 0.43 έως 1.90 ευρώ (μπλε απλά) και σπιράλ / με θέματα από 0.95 έως 6.90 ευρώ

Μαρκαδόροι Stabilo από 0.60 έως 2.55 ευρώ /Carioca από 0.902 έως 5.60 ευρώ

Aquarelle 1.50 ευρώ

Συνδετήρες 0.50 ευρώ

Κόλλα (Ελληνική Τύπο και όχι UHU) από 0.60 έως 2.50 ευρώ

Ντοσιέ από 0.99 έως 3.50 ευρώ

Σετ χάρακες / μοιρογνωμόνια 1 ευρώ

Blanco από 0.60 έως 3.45 ευρώ

Πλαστελίνη 2.60 ευρώ (το κουτί με 11 τεμάχια)

Ντύσιμο βιβλίων 0.29 ευρώ / 10 τεμάχια