Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για προσχηματικό διάλογο, ιδεολογικές αγκυλώσεις και επιστροφή των πανεπιστημίων στο παρελθόν και ζητεί  ευθέως την απόσυρση του .

Η αντίδραση της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, που συνεδρίασε για το θέμα χθες, έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για έκτακτη συνεδρίαση το προσεχές Σάββατο. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι η πλειονότητα των ΑΕΙ είναι αρνητική στο ν/σ Γαβρόγλου.

«Η κυβέρνηση ύστερα από δύο χρόνια ενός προσχηματικού “Εθνικού Διαλόγου” για την Παιδεία, στον οποίο ελάχιστα συζητήθηκαν τα θέματα των πανεπιστημίων, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες σύνταξης ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση τα οποία παρουσίασε αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τα ψηφίσει, αλλά και δύο χρόνια συνεχούς απαξίωσης του ρόλου του πανεπιστημιακού καθηγητή (μη εφαρμογής του Συντάγματος αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις αποδοχές των καθηγητών κ.λπ.), κατέθεσε ένα “νέο” θεσμικό πλαίσιο, προϊόν ιδεολογικών αγκυλώσεων, που επιστρέφει τα πανεπιστήμια στις πρακτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ενα θεσμικό πλαίσιο με εμφανή έλλειψη εξωστρέφειας και αναπτυξιακού οράματος, το οποίο αδυνατεί να παρακολουθήσει τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως επεσήμανε μιλώντας χθες στην «» ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθιερώνονται για την αξιοποίηση των κονδυλίων έρευνας, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων των ΑΕΙ. Επίσης, δείγμα περιορισμού του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων είναι τα εμπόδια που μπαίνουν στην αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ (π.χ. στο Πολυτεχνείο Κρήτης).

«Ο υπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, ενώ διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι επεδίωκε τη συνεννόηση, τελικά, διαπιστώνεται ότι δεν αποδέχθηκε καμία πρόταση ή ουσιαστική αλλαγή σε κανένα σημείο του αρχικού ν/σ από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς (ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος Πρυτάνεων κ.ά.)», λέει η ΠΟΣΔΕΠ, και τονίζει: «Τα πανεπιστήμια επιβίωσαν, παρά την απίστευτη οικονομική αφαίμαξή τους, δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσουν λόγω ενός νέου τραγικού θεσμικού πλαισίου. Το θέμα της ανώτατης παιδείας είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το χρησιμοποιεί ο κάθε υπουργός για να υλοποιήσει τις ιδεοληψίες, τις δικές του ή του κόμματός του».