Εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές προβλέπεται στις αλλαγές για το , τις οποίες αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».


Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπαίνει τέλος στη μονόωρη διδασκαλία μαθημάτων σε όλο το , όπου στην τελευταία του τάξη τα μαθήματα περιορίζονται αισθητά και η διδασκαλία τους θα είναι δίωρη ή και τρίωρη ημερησίως.
Επίσης, προβλέπεται τριετές γυμνάσιο, μία χρονιά-«γέφυρα» στην Α’ Λυκείου και ένα ουσιαστικά διετές Λύκειο που θα καταλήγει σε μια τελευταία τάξη, όπου θα γίνονται οι βασικές επιστημονικές επιλογές των μαθητών πριν από την ανώτατη εκπαίδευση.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη φιλοσοφία του «πορίσματος των πορισμάτων» για τις αλλαγές σε και , το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για το τελικό πόρισμα που συντάχθηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και στο οποίο συνδέονται όλα τα πορίσματα που κατατέθηκαν ως σήμερα για τα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων και αναδιάρθρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Λύκειο.
Ως γνωστόν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συγκροτηθεί εξαμελής επιτροπή προκειμένου, να καταθέσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο, στο πλαίσιο α. Του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία (το πόρισμα της Επιτροπής Α. Λιάκου), β. Της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (το πόρισμα 100 σελίδων του νυν υπουργού Κ. Γαβρόγλου), καθώς και γ. Των εργασιών του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. Η Επιτροπή αποτελείται από τους:

1. Γεράσιμο Κουζέλη,
2. Παύλο Χαραμή,
3. Γεωργία Φέρμελη,
4. Βασίλειο Νικάκη,
5. Αγγελική Σαπουνά και
6.Αικατερίνη Τρίμη,
Στις αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή του ΙΕΠ περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των μαθημάτων στις δυο τελευταίες τάξεις του λυκείου (Β΄και Γ΄). Σήμερα στη Β΄τάξη του Λυκείου διδάσκονται 18 μαθήματα (γνωστικά αντικείμενα) και στη Γ΄ τάξη 15. Η πρόταση της Επιτροπής του ΙΕΠ μειώνει τα μαθήματα σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ την ίδια ώρα θα ενοποιηθούν διδακτικά αντικείμενα.
Η Πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις της, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να γνωρίζουν οι μαθήτριες και μαθητές που θα είναι το 2017/18 στην 1η Λυκείου πώς θα πορευθούν στις τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου και πώς θα εισάγονται στα ΑΕΙ.