Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά φέρεται να παρενέβη υπέρ της διατήρησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ως αυτόνομου στο υπό ίδρυση Δυτικής Αττικής.

Ο έως τώρα σχεδιασμός προβλέπει τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας να συγχωνευθούν, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις. Ετσι, πρόκειται για ένα από τα «ανοιχτά ζητήματα» του νέου ΑΕΙ, και η παρέμβαση Κουντουρά υποδηλώνει ότι ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει να σχεδιάζεται όχι μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και υπό το πρίσμα πολιτικών πιέσεων.

Ειδικότερα, την προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί κοινή συνεδρίαση των Συγκλήτων του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, στην οποία τα μέλη των δύο ΤΕΙ θα οριστικοποιήσουν την κοινή εισήγησή τους για τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ώστε να την καταθέσουν στο υπουργείο Παιδείας. Από τις έως τώρα συζητήσεις έχει αποφασισθεί η λειτουργία πέντε σχολών από τις επτά που έχουν σήμερα τα δύο ΤΕΙ.

 

 

Πρόκειται για τις σχολές Μηχανικών, Διοίκησης Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Τροφίμων, Επιστημών Υγείας και, τέλος, η σχολή Επιστημών Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Από τη συγχώνευση των 36 τμημάτων (42 μαζί με τις επιμέρους κατευθύνσεις) που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, θα προκύψουν 23 τμήματα τετραετούς φοίτησης.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με την τύχη υπαρχόντων τμημάτων. Ενδεικτικά, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ζητάει να μη συγχωνευθεί με το Εργοθεραπείας και να παραμείνει αυτόνομο και αυτοτελές στο νέο πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, με το αίτημα συντάσσεται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο οποίος έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπ. Παιδείας την προσεχή Παρασκευή, στις 12 μ. «Καλούνται τα μέλη μας να κλείσουν τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και να απόσχουν από την εργασία τους στο Δημόσιο, προκειμένου, από κοινού με τους φοιτητές των τεσσάρων τμημάτων φυσικοθεραπείας, να απαιτήσουμε την άρση των χαριστικών ρυθμίσεων, που νομοθετήθηκαν για χάρη των ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος.

Για το θέμα φέρεται να έχει ενδιαφερθεί και η κ. Κουντουρά. Στελέχη των υπό συγχώνευση ΤΕΙ δηλώνουν ότι η υπουργός Τουρισμού έχει ενδιαφέρον για το νέο ΑΕΙ, καθώς στον σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί αυτοδύναμο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, το οποίο έως τώρα ήταν κατεύθυνση στο Τμήμα Διοίκησης και Οικονομίας.

Βεβαίως, προκάλεσε εντυπώσεις ότι η κ. Κουντουρά μιλώντας στα ίδια στελέχη ζήτησε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας να μείνει αυτόνομο, τετραετούς φοίτησης, και να μη συγχωνευθεί με το Εργοθεραπείας. Το ενδεχόμενο πάντως να παραμείνει αυτόνομο το Τμήμα Εργοθεραπείας έχει αποκλεισθεί.

Κατευθύνσεις σχεδιάζεται να γίνουν τα νυν Τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής-Οπτομετρίας, Ακτινολογίας και Ραδιολογίας, Αισθητικής και Κοσμετολογίας, ενώ ερώτημα αποτελεί το ποια προγράμματα θα μετατραπούν σε διετούς φοίτησης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την Καθημερινή