Ποιά ήταν τα περιζήτητα επαγγέλματα πριν 20 χρόνια !

iPaideia.gr

Ας δούμε τί έλεγαν οι ειδικοί σε δημοσιευμα του … 1998 σχετικά με τα “μελλοντικά περιζήτητα επαγγέλματα σε μια εποχή που ο ΕΟΠΠΕΠ ηταν άγνωστη λέξη ενώ τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών ήταν απο τις βασικές επιλογές της εποχής !

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ TO BHMA: 05/04/1998
Ποιες νέες ειδικότητες και επαγγελματικές προοπτικές υπόσχονται τα ιδιωτικά ινστιτούτα, τι θα κάνει το κράτος και τι πιστεύουν οι επιχειρηματίες που δραστηροποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους

Μη σπαταλάτε λεφτά για άχρηστες σπουδές

Αλήθειες και ψέματα για τα περιζήτητα επαγγέλματα
ΠΡΙΝ από λίγα χρόνια ο κατάλογος των ειδικοτήτων που πρόσφεραν για σπουδές τα τότε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τώρα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης άρχιζε με τα στελέχη λογιστηρίου και τελείωνε στους ειδικούς του χώρου της πληροφορικής, αυτή ήταν η πιο καινούργια ειδικότητα που είχε να παρουσιάσει τότε ο χώρος της ιδιωτικής επαγγελματικής κατάρτισης. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Καινούργιες ανάγκες έχουν εντοπισθεί από τους ειδικούς στον ευρύτερο χώρο της επαγγελματικής απασχόλησης και, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ινστιτούτων, δημιουργούνται νέοι προσανατολισμοί και νέα «περιζήτητα» επαγγέλματα. Μια ματιά σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο είναι αρκετή για διαπιστώσει κανείς τη σημερινή κατάσταση: οι αθλητικοί διευθυντές, οι προπονητές αθλημάτων, οι λουτροθεραπευτές, οι ειδικοί τουριστικών πρακτορείων, τα στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων και αεροπορικών εταιρειών, οι τεχνικοί διακόσμησης ακόμη και οι σεναριογράφοι είναι μεταξύ των ειδικοτήτων που προβάλλονται ως τα «πολλά υποσχόμενα επαγγέλματα του μέλλοντος» στα καλογραμμένα διαφημιστικά φυλλάδια και προγράμματα σπουδών των ΙΙΕΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή τα ΙΙΕΚ υπερβάλλουν θέλοντας να προσελκύσουν πελατεία;

Πόσο οι νέες ειδικότητες που προτείνονται ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής και της μελλοντικής αγοράς εργασίας; Τι σημαίνει να είναι κάποιος αθλητικός μάνατζερ ή ειδικός τουριστικού πρακτορείου, πόσο θα του κοστίσει το πτυχίο και κυρίως πώς και πότε θα το αξιοποιήσει;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που φαίνεται να απασχολούν χιλιάδες νέους που κάνουν επιλογές στις οποίες θα στηριχθεί ενδεχομένως η μελλοντική τους ευτυχία. Στα ερωτήματα αυτά προσπάθησε να δώσει κάποιες απαντήσεις η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από «Το Βήμα».

ΑΣ ΔΟΥΜΕ πώς περιγράφονται οι καινούργιες ειδικότητες στα ενημερωτικά φυλλάδια που τα ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν εκδώσει

*Η ειδικότητα του αθλητικού μάνατζερ απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους που θα ήθελαν να κάνουν καριέρα ως διοικητικά στελέχη στον αθλητικό τομέα και ευρύτερα στον τομέα αναψυχής και άθλησης. Οι επαγγελματικοί χώροι όπου μπορούν να σταδιοδρομήσουν εκείνοι οι οποίοι θα αποκτήσουν την ειδικότητα αυτή είναι τα αθλητικά σωματεία, τα γυμναστήρια, οι αθλητικές επιχειρήσεις και σύλλογοι, οι αθλητικές κατασκηνώσεις, οι αθλητικές ομοσπονδίες ακόμη και σε διαφημιστικές εταιρείες με την ιδιότητα του εξειδικευμένου συνεργάτη σε ζητήματα αθλητικού μάρκετινγκ. Ποια ακριβώς είναι τα καθήκοντα του αθλητικού μάνατζερ στην πράξη δεν αποσαφηνίζεται επαρκώς.

*Οι απόφοιτοι με την ειδικότητα προπονητή ή προπονήτριας αθλημάτων αναλαμβάνουν εκγύμναση ομάδων ή ατόμων που ανήκουν σε συλλόγους ή είναι ανεξάρτητοι, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τεχνικής στο συγκεκριμένο άθλημα ή δραστηριότητα. Η επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων τούς επιτρέπει όχι μόνον να εκπονούν το προπονητικό πρόγραμμα αλλά και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του χρησιμοποιώντας έγκυρες και αξιόπιστες δοκιμασίες. Προφανώς οι απόφοιτοι για εξεύρεση εργασίας θα στραφούν σε αθλητικά σωματεία, ομοσπονδίες ή ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτουν αθλητικά τμήματα. Δεν μπορούν βεβαίως να πάρουν άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου στο όνομά τους, δικαίωμα το οποίο έχουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Φυσικής Αγωγής των Πανεπιστημίων.

* Οι κάτοχοι διπλώματος από ΙΕΚ με την ειδικότητα ειδικού υδροθεραπείας και λουτροθεραπείας, σύμφωνα με την περιγραφή του επαγγέλματος που αναφέρεται σε αντίστοιχα ενημερωτικά φυλλάδια, γνωρίζουν τις τεχνικές αποκατάστασης που πρέπει να εφαρμόσουν σε ασθενείς, τις ασκήσεις που πρέπει να κάνει ο κάθε ασθενής μέσα στο νερό και τον χειρισμό των απαιτούμενων οργάνων και συσκευών που απαιτεί η κάθε θεραπεία.

Εργάζονται κάτω από τις οδηγίες των ειδικών γιατρών ή εξειδικευμένων φυσιοθεραπευτών και μπορούν να εφαρμόζουν ειδικές υδροθεραπευτικές τεχνικές αποκατάστασης για τις εξής παθήσεις: ρευματολογικές, παθήσεις και κακώσεις του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος, παθήσεις εγκεφαλικής παράλυσης. Σύμφωνα με τις απόψεις των αρμοδίων των ΙΕΚ οι απόφοιτοι λουτροθεραπευτές έχουν μεγάλο εύρος επιλογών για ανεύρεση εργασίας. Μπορούν να απορροφηθούν από λουτροπόλεις με ρευματολογικά κέντρα, από νοσοκομεία, κλινικές ή θεραπευτήρια που διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες, από πόλεις με ιαματικές πηγές που διαθέτουν κέντρα λουτροθεραπείας, από κέντρα ιατρικής αισθητικής, από μαιευτήρια με πισίνες για υδροθεραπεία σε μέλλουσες μητέρες, από παραθαλάσσιες κατασκηνώσεις παιδιών ή ηλικιωμένων που εφαρμόζουν θαλασσοθεραπευτικές μεθόδους, από ειδικά κέντρα για χρόνιες παθήσεις που χρησιμοποιούν πισίνες και λουτρά για την αποκατάσταση των ασθενών, από γυμναστήρια και κολυμβητήρια, από ξενοδοχειακές μονάδες με πισίνες ή από κολυμβητήρια για άτομα με ειδικές ανάγκες.

*Ο απόφοιτος της ειδικότητας ειδικού τουριστικού πρακτορείου, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν πληροφορίες των ΙΕΚ, είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δραστηριότητες και λειτουργίες ενός γραφείου γενικού τουρισμού όπως επίσης και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις εξειδίκευσης της τουριστικής αγοράς. Ενας ειδικός τουριστικού πρακτορείου μπορεί να προετοιμάζει την πληροφορική βάση ενός τουριστικού γραφείου, να δίνει πληροφορίες για ταξίδια εσωτερικού – εξωτερικού ή αναψυχής, να κάνει κρατήσεις για αεροπορικά εισιτήρια ή για εισιτήρια πλοίων, τρένων ή άλλων μέσων μεταφοράς, να κάνει κρατήσεις ξενοδοχείων, να δημιουργεί πακέτα διακοπών, να διαχειρίζεται τον εισερχόμενο τουρισμό, να οργανώνει επαγγελματικά ταξίδια, να αντιπροσωπεύει και να προωθεί τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα και να νοικιάζει μικρά ή μεγάλα σκάφη όπως επίσης και μικρά αεροπλάνα.

Οι χώροι όπου μπορεί να σταδιοδρομήσει είναι τα πρακτορεία γενικού και θαλάσσιου τουρισμού και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

ειδικός ναυτιλιακής κατεύθυνσης, όπως αναφέρουν τα ενημερωτικά φυλλάδια των ` ΙΕΚ, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων. Αντιπροσωπεύει και πρακτορεύει τη ναυτιλιακή εταιρεία, έχει την ευθύνη των ενεργειών που διασφαλίζουν την ομαλή φόρτωση και εκφόρτωση του πλοίου, έχει την ευθύνη για την καλή διευθέτηση των αναγκών και των προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ πλοίου, πλοιάρχου και πληρώματος, εξασφαλίζει την απασχόληση του πλοίου με μερική ή ολική ναύλωση, εξασφαλίζει τη διανομή επιβατών, κρίνει, αποφασίζει και εφαρμόζει την πολιτική για την αποτελεσματική διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης, είναι αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία της διεύθυνσης προσωπικού, παρακολουθεί εκτέλεση δανείου και αποπληρωμής, γνωρίζει και επιλύει αποτελεσματικά θέματα της διεύθυνσης τεχνικού της ναυτιλιακής επιχείρησης, στελεχώνει τη διεύθυνση απαιτήσεων προς τρίτους, τη διεύθυνση πληρωμάτων και τη διεύθυνση ναυτασφάλισης πλοίου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι τομείς απασχόλησης των αποφοίτων αυτής της ειδικότητος είναι τα πρακτορεία θαλάσσιου τουρισμού, τα πρακτορεία εξαγωγικού εμπορίου, οι εταιρείες θαλάσσιας ασφάλισης, τα ναυτικά πρακτορεία, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ναυπηγεία και διυλιστήρια.

ειδικός αεροπορικών εταιρειών, όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό υλικό του ΙΕΚ που προβάλλει την ειδικότητα, έχει καταρτιστεί επαγγελματικά έτσι ώστε να καλύψει τις θέσεις που χρειάζονται σήμερα τα αεροπορικά επαγγέλματα και κατέχει τις απαιτούμενες δεξιότητες για παροχή υπηρεσιών σε εμπορικούς κλάδους, κρατήσεις θέσεων, εκδόσεις εισιτηρίων, εξυπηρέτηση αντιπροσώπου πωλήσεων, μάρκετινγκ – πωλήσεις υπηρεσιών, εξυπηρέτηση εδάφους, εξυπηρέτηση αεροσκαφών στο έδαφος, εξυπηρέτηση επιβατών, οργάνωση – διοικητικό, υποστήριξη γραφείου, να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για τους κανονισμούς σε θέματα διαδικασιών μεταφορών εμπορευμάτων, προκειμένου να γίνει έκδοση φορτωτικών, να συντονίζει και να παρακολουθεί τα ωράρια εκτέλεσης τακτικών γραμμών και μη τακτικών πτήσεων στα αεροδρόμια, να ενημερώνεται για την τιμολογιακή πολιτική, τις πωλήσεις καθώς και τα επιτεύγματα των άλλων αεροπορικών εταιρειών, να μεριμνά για την εξυπηρέτηση επιβατών VIP, καθώς και για την προαγωγή των πωλήσεων της εταιρείας και την προβολή της γενικότερα, να προάγει τη σωστή και έγκαιρη εξυπηρέτηση VIP αεροσκαφών, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας και τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΙΕΚ οι απόφοιτοι αυτής της ειδικότητας μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις ασχολούμενες με τις αερομεταφορές, σε αντιπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, σε επιχειρήσεις παροχής εξυπηρέτησης εδάφους και σε εταιρείες αεροπορικών ναυλώσεων.
Ιδιοκτήτες ΙΕΚ: «Το πτυχίο εξασφαλίζει μεγάλα πεδία δράσης»

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης υποστηρίζουν θερμά τις προοπτικές μελλοντικής απασχόλησης που προσφέρουν οι νέες ειδικότητες που διδάσκονται στα Ινστιτούτα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ κ. Δημ. Κορέλλας αναφέρει: «Αν εξαιρέσουμε τις ειδικότητες του σεναριογράφου και του τεχνικού διακόσμησης, που προϋποθέτουν ταλέντο και η εκπαίδευση αποσκοπεί στη βελτίωση των τεχνικών που απαιτούνται, οι ειδικότητες του αθλητικού μάνατζερ, του προπονητή αθλημάτων, του λουτροθεραπευτή και των ειδικών τουριστικών πρακτορείων ναυτιλιακής κατεύθυνσης και αεροπορικών εταιρειών έχουν μεγάλες προοπτικές απασχόλησης. Ο αθλητικός μάνατζερ καλύπτει την υποστήριξη των διοικητικών στελεχών των πολυάριθμων σωματείων που είναι αναγκαία και μην ξεχνάτε ότι τα ποσά που δαπανώνται από τα σωματεία είναι τεράστια. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων η ανάγκη για την επιστημονική κάλυψη των προπονητικών αναγκών καθιστά επιβεβλημένη την ύπαρξη καταλλήλως καταρτιζόμενων προπονητών».

Σε ό,τι αφορά κάποιες άλλες από τις καινούργιες ειδικότητες ο κ. Κορέλλας αναφέρει: «Η ειδικότητα των λουτροθεραπευτών έχει αρκετά μεγάλο πεδίο δράσης, διότι η χώρα μας διαθέτει πολυάριθμες λουτροπόλεις τις οποίες επισκέπτονται χιλιάδες Ελληνες και ξένοι. Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς τουριστικών πρακτορείων, ναυτιλιακής κατεύθυνσης και αεροπορικών εταιρειών θα πρέπει να λάβει υπόψη κανείς ότι η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική βιομηχανία έχει ανάγκη στελεχών που θα παρέχουν στους επισκέπτες της Ελλάδος υψηλής ποιότητος υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος του επαγγελματικού συλλογικού οργάνου των ιδιοκτητών ΙΕΚ αναφέρει: «Προτού δημιουργηθεί από ένα ιδιωτικό ΙΕΚ ειδικό τμήμα διδαχής μιας νέας ειδικότητας, έχει γίνει έρευνα αγοράς και συνεπώς το πεδίο απασχόλησης είναι ανοικτό. Τα περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν γραφεία απασχολήσεων και προωθούν τους αποφοίτους σε επιχειρήσεις που είναι διασυνδεμένες μαζί τους».

Η διάρκεια φοίτησης των σπουδαστών είναι σήμερα τέσσερα εξάμηνα και το κόστος της φοίτησης ανέρχεται σε 400.000 – 500.000 δρχ. το εξάμηνο ενώ τα αντίστοιχα τμήματα δημόσιων ΙΕΚ μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς με κόστος μόλις 65.000 δρχ. ανά εξάμηνο. Το κόστος των βιβλίων σε όλη τη διάρκεια της φοίτησης κυμαίνεται ανάλογα με την ειδικότητα μεταξύ 30.000 και 60.000 δραχμών.

Για τις υψηλές διαφορές που προκύπτουν στο κόστος των σπουδών μεταξύ των δύο φορέων η πρόεδρος των Σχολών Ωμέγα κυρία Ιωάννα Σιοτρόπου σημειώνει: «Η ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών μεταξύ των δύο φορέων έχουν σημαντικές διαφορές. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του τεχνολογικού εξοπλισμού, της υποδομής και των συνθηκών εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ με αυτά που παρέχουν οι αντίστοιχες σχολές του Δημοσίου».
Εργοδότες: «Εμείς πάντως δεν έχουμε ιδέα…»

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να εντοπίσουμε ποιες είναι οι διαθέσεις της αγοράς εργασίας απέναντι σε ορισμένες ειδικότητες, ρωτήσαμε γνωστούς επιχειρηματίες από διάφορους τομείς δραστηριότητας ώστε να διαπιστώσουμε στην πράξη την αποδοχή που θα είχαν οι απόφοιτοι αυτοί από τον μελλοντικό εργοδότη τους.

Για την ειδικότητα του ειδικού ναυτιλιακής κατεύθυνσης και με αφορμή το κείμενο διαφημιστικού φυλλαδίου το οποίο λέει ότι ο κάτοχος του διπλώματος, κρίνει, αποφασίζει και εφαρμόζει την πολιτική για την αποτελεσματική διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης, οπότε γίνεται και ανάρπαστος, ζητήθηκε η άποψη του προέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας Επιχειρήσεις Αττική, του εφοπλιστή κ. Π. Παναγόπουλου, ο οποίος ανέφερε: «Η ναυτιλία είναι σε όλους γνωστό ότι περνάει κρίση, συνεπώς δεν υφίστανται καινούργιες θέσεις εργασίας. Η απασχόληση σε μια ναυτιλιακή εταιρεία απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία οι δε θέσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι πολύ λίγες και καλύπτονται από πολύ εξειδικευμένους ανθρώπους της αγοράς. Θεωρώ λίγο υπερβολικές τις δυνατότητες που παρουσιάζουν ορισμένοι φορείς για τους αποφοίτους τους. Συμβουλή μου είναι όσοι ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία να μάθουν πολύ καλά ξένες γλώσσες».

Για τους ειδικούς τουριστικών πρακτορείων ο διευθυντής του τουριστικού γραφείου Γκίνης Τουρς κ. Σ. Γκίνης σημείωσε: «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τα παιδιά αυτά υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλά προετοιμασμένα. Χρειάζονται ζωντανά αναγκαία μαθήματα καθημερινής πρακτικής και οπωσδήποτε η άριστη γνώση δύο και πλέον ξένων γλωσσών και κομπιούτερ, ως ελάχιστη προϋπόθεση για να έχουν κάποια τύχη».

Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) είναι οι πρώτες πόρτες που θα χτυπήσουν οι πτυχιούχοι αθλητικοί μάνατζερ και προπονητές αθλημάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γ. Λούβαρης αιφνιδιάστηκε στο άκουσμα της καινούργιας ειδικότητος. «Τι είναι αυτό;» ήταν η πρώτη αντίδρασή του. «Στο οργανόγραμμα του Ολυμπιακού» σημείωσε ο κ. Λούβαρης «και εξ όσων γνωρίζω και σε καμίας άλλης ποδοσφαιρικής εταιρείας δεν υπάρχει τέτοια θέση, όπως επίσης και στη διοικητική διάρθρωση άλλων αθλημάτων του Ολυμπιακού. Η ανάμειξη με τις διοικητικές διαδικασίες ενός συλλόγου απαιτεί τεράστια εμπειρία και ο άνθρωπος που έχει αυτήν την ευθύνη πρέπει να είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και να προέρχεται από το εσωτερικό του συλλόγου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Νικ. Στράτου ο οποίος επισήμανε: «Η ΑΕΚ, όπως γνωρίζετε, είναι τώρα θυγατρική εταιρεία μεγάλης πολυεθνικής, ως εκ τούτου το μάνατζμεντ της εταιρείας καθορίζεται από τις προδιαγραφές που ακολουθεί ο όμιλος. Παρ’ όλα ταύτα δεν υφίσταται στο οργανόγραμμα τέτοια θέση. Ο τρόπος διοίκησης ενός συλλόγου συλλόγου δεν μαθαίνεται από βιβλία».

Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αλλάζει ριζικά τα προγράμματα σπουδών και τις κατευθύνσεις των ΙΕΚ Ποιες είναι οι χρήσιμες και ποιες οι άχρηστες ειδικότητες

ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές πρόκειται να γίνουν από τον ειδικό φορέα του Δημοσίου, τον ΟΕΕΚ, που εγκρίνει τις ειδικότητες τις οποίες μπορούν να διδάσκουν τα ΙΙΕΚ. Πολλές από τις ειδικότητες που έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν προβλήματα πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν με πρώτες αυτές που έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «ειδικός».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) κ. Γερ. Σαπουντζόγλου τονίζει: «Τα προγράμματα σπουδών χρειάζονται αναμόρφωση και αυτό έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύν καιρό. Πιο συγκεκριμένα αρκετές από τις ειδικότητες που παρουσιάζουν προβλήματα είτε ως προς τον τίτλο τους είτε ως προς το ουσιαστικό αντικείμενό τους, δηλαδή στο κατά πόσον οι ειδικότητες αυτές έχουν θέση στην αγορά εργασίας, θα αντιμετωπισθούν με τη λογική της συγχώνευσης ή της αντικατάστασης.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σειρά ειδικότητες, που τις υπολογίζουμε περίπου στις 50, οι οποίες θα είναι στο πακέτο των προγραμμάτων που προσφέρεται από τον ΟΕΕΚ και λείπουν από την ελληνική αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες από αυτές όπως: διακοσμητές κήπων, ανθοδέτες, τεχνικοί δομικών έργων, βοηθοί εδαφομετρικών μετρήσεων, μάγειροι, ζαχαροπλάστες, εστιάτορες, βιβλιοδέτες, κατασκευαστές παραδοσιακών μουσικών οργάνων, τεχνικοί κινητής τηλεφωνίας, ειδικότητες που αφορούν την υποστήριξη αρχαιολογικών εργασιών, διαχειριστές τουριστικών μαρινών, θαλαμηπόλοι και καμαρότοι ακτοπλοϊκών πλοίων και, ακόμη, επαγγελματίες οδηγοί ταξί».

Για τις ειδικότητες των αθλητικών εφαρμογών (αθλητικοί μάνατζερ, προπονητές) ο κ. Σαπουντζόγλου επισημαίνει: «Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί μια καινούργια αγορά με νέες θέσεις εργασίας. Μετά το τέλος των αγώνων κανείς δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί στα παιδιά αυτά ότι θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα απασχολούνται. Η εγχώρια αθλητική βιομηχανία δεν έχει ακόμη τη δυναμική για να απορροφήσει μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους επαγγέλματα.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τα ΤΕΦΑΑ, τα οποία είναι πανεπιστημιακές σχολές και παράγουν γυμναστές και προπονητές.

Το επαγγελματικό δικαίωμα, όπως επισημαίνει ο κ. Σαπουντζόγλου, εντάσσει τον επαγγελματία σε συγκεκριμένη διαβάθμιση της εργασιακής ιεραρχίας και στο σύστημα αμοιβών, ουσιαστικά αποσαφηνίζει ποιες εργασίες μπορεί να κάνει κάποιος και δίνει έναν οδηγό, τρόπον τινά, αμοιβών.

Το «επαγγελματικό δικαίωμα» δεν εξειδικεύει ούτε αμοιβές ούτε συγκεκριμένες περιγραφές θέσεων εργασίας. Περιέχει απλώς ορισμένες παραμέτρους του κάθε επαγγέλματος».

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες απορρόφησης των νέων επαγγελμάτων, καταρτίζει σχετική μελέτη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Θεόδ. Κατσανέβας. Στηριζόμενος στα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μελέτη ο κ. Κατσανέβας αναφέρει: «Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης επαγγέλματος για τους αθλητικούς μάνατζερ, τους ειδικούς ναυτιλιακής κατεύθυνσης και τους ειδικούς αεροπορικών εταιρειών είναι αρνητικό.

Θετικές δυνατότητες υπάρχουν στους προπονητές αθλημάτων, στους λουτροθεραπευτές, στους ειδικούς τουριστικών πρακτορείων με την προϋπόθεση ότι είναι απόλυτα εξειδικευμένοι, στους τεχνικούς διακόσμησης και στους σεναριογράφους αν αυτοί είναι πράγματι ταλαντούχοι».