Γράφει ο Αντώνιος Καλέντζης Ψυχολόγος [email protected]

Πίσω στο σχολείο, Συμβουλές για γονείς

Ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά μπορεί να είναι μια εποχή μεγάλου ενθουσιασμού , αλλά και μεγάλου άγχους για το άγνωστο . Είναι μια μεταβατική περίοδος στα παιδιά ηλικιών του δημοτικού ή παιδιών που ξεκινούν τώρα Γυμνάσιο στην πρώτη τάξη , ή ακόμα, βρίσκονται σε νέο σχολικό περιβάλλον . Τι πρέπει να κάνετε για να αποβάλλεται από το παιδί το άγχος?

Γνωρίστε το νέο δάσκαλο.
Για τα παιδιά, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι αν “Θα μου αρέσει το νέος μου δάσκαλος;” Σπάζοντας τον πάγο νωρίς είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθησυχάσει τους φόβους του παιδιού. Την πρώτη μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τον δάσκαλο και να υπάρξει μια πρώτη επαφή.

Εάν η προσωπική επαφή με τον καθηγητή δεν είναι δυνατή, προσπαθήστε να ρωτήσετε άλλα παιδάκια που τον είχαν στον παρελθόν να πούν εμπειρίες που είχαν . Είναι πολύ σημαντικό για την επίδοση και την διάθεση του παιδιού , να ξέρει ότι έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που θα το βοηθήσει και δε θα το προσβάλλει μπροστά στα άλλα παιδιά.

Περιήγηση στο σχολείο.
Η εξοικείωση του παιδιού σας με το σχολικό περιβάλλον, θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένας κόμπος στομάχι από την πρώτη ημέρα ( λόγω άγχους προφανώς ). Μαζί μπορείτε να συναντήσετε τη δασκάλα της, να βρει στο γραφείο της, ή να εξερευνήσετε τις δραστηριότητες που προσφέρονται στον σχολικό χώρο . Πχ, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη , κυλικείο , τουαλέτες κλπ

Από ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορείτε να του ζητήσετε να σας βοηθήσει σε μια περιοδεία του σχολείου.

Συνδεθείτε με φίλους.
Ένας γνωστός φίλος μπορεί να κάνει τη διαφορά, στην πρώτη επαφή με το σχολείο. Μπορείτε να δοκιμάσετε καλώντας τους γονείς από την τάξη του περασμένου έτους και να ανακαλύψετε ποια είναι τα παιδιά στην τάξη του παιδιού σας αυτό το έτος. Ανανέωση των σχέσεων αυτών, πριν αρχίσει το σχολείο με τον προγραμματισμό μιας ημερομηνίας για δραστηριότητες είναι σημαντική.

Εξοπλιστείτε.
Αποκτήστε τη λίστα πραγμάτων που χρειάζεται το παιδί να αγοράσει το έτος αυτό και κάνετε ένα ιδιαίτερο ταξίδι για ψώνια με το παιδί σας. Έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία θα τον βοηθήσει να αισθάνονται έτοιμοι. Αυτές οι απλές χαρές κάνουν πηγαίνει πίσω στο σχολείο πολύ πιο διασκεδαστικό.

Η λίστα αυτή , επίσης, παρέχει μεγάλη διορατικότητα στα μαθήματά που θα κάνει. Πάρτε το παιδί σας και εξηγήστε πώς οι νέες προμήθειες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Αφήστε το να εξασκηθεί χρησιμοποιώντας τις προμήθειες που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πριν – όπως χρωματιστά μολύβια ή ένα μοιρογνωμόνιο – έτσι θα είναι άνετη τη χρήση τους στην τάξη.

Αποφύγετε τελευταίας στιγμής γεώτρησης.
Όταν είναι σχεδόν η ώρα να σταματήσει να παίζει και να ασχοληθεί με τα μαθήματα, να δώσετε μια προειδοποίηση πέντε λεπτά πιο πριν. Δίνοντας σαφή μηνύματα για το παιδί σας , σχετικά με ένα πρόγραμμα , είναι πολύ σημαντικό και αποφεύγουμε το άγχος.

Κουβέντα για τα γεγονότα του σήμερα και σχεδιασμός του μέλλοντος
. Όλα τα παιδιά χρειάζονται κάποιο χρόνο μετά την έναρξη του σχολείου. Για κάποια παιδιά, οι ασκήσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να αυξήσει το άγχος τους. Είναι βασικό να τους υπενθυμίζουμε αυτό που έχουν ξεχάσει, αντί του τι θυμούνται.

Ευκολία στη ρουτίνα.
Η μετάβαση από ένα καλοκαίρι ανέμελο, σε ένα χρονοδιάγραμμα του σχολείο μπορεί να είναι αγχωτική για όλους στην οικογένεια. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι, λίγη ώρα νωρίτερα και μην πιέζετε το παιδί να σηκωθεί αμέσως από το κρεββάτι, δώστε του λίγο χρόνο. Η ρουτίνα βοηθήσει τα παιδιά να νιώθουν άνετα και δημιουργώντας μια ισχυρή ισοσκελισμένη σχολική ρουτίνα ξύπνημα-διάβασμα-παιχνίδι-ύπνος , βοηθάτε το παιδί να νιώθει πιο άνετα ,

Οι σχολικές ημέρες του παιδιού θα πρέπει να είναι από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους. Βοηθώντας τους να παραμείνουν υγιείς – τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά – δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι αυτό δε θα συμβεί.
Αν βλέπετε το παιδί σας να αντιδρά ακραία στο σχολικό περιβάλλον , θα μπορούσατε να επισκεφθείτε κάποιον με γνώσεις
Coaching Psychology – Καθοδηγητικής Ψυχολογίας. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να εξομαλύνει τα συναισθήματά του και αυτά που το καταπιέζουν στο σχολικό περιβάλλον.
Βοηθάμε τα παιδιά μας να έχουν ένα υγιείς παρόν… βάζουμε βάσεις για υγιείς ενήλικες.

iPaideia.gr