Περιορισμένη παραμένει η πρόσβαση των γυναικών πανεπιστημιακών σε θέσεις υψηλών βαθμίδων διδασκαλίας και σε θέσεις ευθύνης στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τις γυναίκες μέλη ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, έντονο είναι το φαινόμενο του κάθετου διαχωρισμού, δηλαδή το μικρότερο ποσοστό γυναικών, όσο υψηλότερη είναι η ευθύνη της διδακτικής ή οργανωτικής θέσης.

 

Η μελέτη, με τίτλο «Εξελίξεις στη Θέση των Γυναικών στα ελληνικά ΑΕΙ», είναι της Φένιας Μουτσίδου και έχει γίνει υπό την επίβλεψη της Νάνσυς Παπαλεξανδρή, ομότιμης καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελεάννας Γαλανάκη, επίκουρης καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν τον τίτλο της καθηγήτριας Α’ βαθμίδας ανέρχεται στο 21%. Ένα ποσοστό, που είναι μεν αυξημένο τα τελευταία 4 χρόνια κατά 3,3%, ωστόσο είναι πολύ μακριά από το αντίστοιχο ποσοστό χωρών, όπως η ΠΓΔΜ (67%) ή η Μάλτα (45%). Το αντίστοιχο ποσοστό γυναικών λεκτόρων φτάνει το 43%.

Ο κάθετος διαχωρισμός παρατηρήθηκε πιο έντονα στις σχολές επιστημών τεχνολογίας και τις πολυτεχνικές. Ενδεικτικά, τα ποσοστά ανδρών-γυναικών στις σχολές αυτές είναι 82%-18% υπέρ των ανδρών. Το πιο «μοιρασμένο» ποσοστό και παράλληλα το πιο υψηλό όσον αφορά τις γυναίκες καθηγήτριες Α’ βαθμίδας, παρατηρείται στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπου οι άνδρες καθηγητές αποτελούν το 55% και οι γυναίκες το 45%.

 

Όσον αφορά στις θέσεις στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, η συμμετοχή των γυναικών πάλι μειώνεται, όσο αυξάνει η θέση ευθύνης: Από τους προέδρους τμημάτων, το 32% είναι γυναίκες, από τους κοσμήτορες το 16% και από τους πρυτάνεις, το 15%.

 

Γενικά, όσον αφορά τα ποσοστά ανδρών-γυναικών μελών ΔΕΠ, παρατηρείται αύξηση των γυναικείων παρουσιών στα πανεπιστημιακά έδρανα, της τάξεως του 4%. Το 2003, τα μέλη ΔΕΠ αποτελούνταν κατά 73% από άνδρες και 27% από γυναίκες, ενώ με τα στοιχεία του 2016, τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 69% και 31%.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης γυναικών καθηγητών, έχουν το Χαροκόπειο και το Πάντειο, με ποσοστά 59% ανδρών και 41% γυναικών, ενώ στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, με το ποσοστό των γυναικών καθηγητριών να φτάνει μόλις το 14%.

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.