Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για εκπαιδευτικούς που υποκινούν την ξενοφοβία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/11/2016 - 20:31 | Author: Newsroom

Αυστηρή προειδοποίηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες επισύρει για τους εκπαιδευτικούς η υποκίνηση ξενοφοβικών ανακλαστικών ή η παρακώλυση της υλοποίησης των προγραμμάτων τάξεων υποδοχής για τα προσφυγόπουλα, όπως προειδοποιεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

“Τέτοιες αντιδεοντολογικές, αντιδημοκρατικές και εν τέλει παράνομες συμπεριφορές θα πρέπει να απομονώνονται και να καταγγέλλονται, αν δεν τιμωρούνται από τα αρμόδια όργανα” συστήνει σχετικά με την εκπαίδευση ανήλικων προσφύγων, αναφέροντας μάλιστα περιστατικά “εκπαιδευτικών που όχι μόνο συντάχθηκαν σιωπηλά με τους διαμαρτυρόμενους, αλλά και με τη στάση τους επιχείρησαν, και ενδεχομένως, επιχειρούν να οδηγήσουν σε ματαίωση ή αποτυχία την επιχειρούμενη εκπαιδευτική δράση”, αλλά και υποκινούν αντιδράσεις γονέων και μαθητών. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει η Ένωση, η μεγάλη πλειονότητα διευθυντών και διδασκόντων έχει επιδείξει “όχι απλώς υγιή αίσθηση υπηρεσιακού καθήκοντος, αλλά και συγκινητική ευαισθησία”.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπογραμμίζει την υποχρέωση του κράτους να παράσχει εκπαίδευση στους πρόσφυγες, στο πλαίσιο της 10ετούς υποχρεωτικής και 3ετούς προαιρετικής (Λύκειο), αλλά και να διδάσκει τη γλώσσα του, αλλά και τη μητρική γλώσσα των ανήλικων προσφύγων. Μάλιστα, “θα πρέπει να ενταχθούν ολοένα και περισσότεροι μαθητές σε ‘κανονικές τάξεις’” κατά την ένωση.

Loading...
  • europalso

    ideascentral