• ΠΔ 79/2017: Μια πρώτη γενική αποτίμηση

  ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/08/2017 - 14:03 | Author: Newsroom

  Αδιαμφισβήτητα στο νέο ΠΔ 79/2017 υπάρχουν αρκετές θετικές ρυθμίσεις.

  Τηλέμαχος Κουντούρης

  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Π.Ε.

  Όμως δεν γίνονται τα τολμηρά εκείνα βήματα, τα οποία απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.(Δείτε εδώ σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Διευθυντών:http://www.panenosi.gr/images/2016-17/170508_anakoin_leitourgia-autoteleia_sxol_monadwn.pdf).

  Παραμένουν δυστυχώς, και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύονται περαιτέρω, όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και δεν τους επιτρέπουν να προγραμματίζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν το εκπαιδευτικό τους έργο δίχως άσκοπες γραφειοκρατικές εξαρτήσεις.

  Ένα από τα πιο αρνητικά σημεία του νέου ΠΔ θεωρώ πως είναι η μη εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους.

  Και φυσικά, εξακολουθεί να παραμένει μέγα ζητούμενο, η διαμόρφωση ενός νέου Καθηκοντολογίου, στο οποίο θα πρέπει να αποτυπώνονται με σαφήνεια και ακρίβεια οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες όλων(εκπαιδευτικών, στελεχών, φορέων), με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

  Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η Πολιτεία αποφεύγει να εμπιστευθεί τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και συνεχίζει να διατηρεί στο ακέραιο όλο το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

  Loading...