Παυσανίας Παπαγεωργίου: Στο διάλογο για τη νέα ευρωπαϊκή προοπτική, η Νέα Γενιά πρέπει ν’ ακουστεί ξεκάθαρα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/05/2017 - 15:12 | Author: Newsroom

“Στο διάλογο για τη νέα ευρωπαϊκή προοπτική, η Νέα Γενιά πρέπει ν’ ακουστεί ξεκάθαρα”

Presidency Discussion Paper

Building Europe’s Future – listening to/ and support young people

Τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου

Κυρίες και κύριοι,

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες προκλήσεις, με κυριότερη την αδυναμία των περισσοτέρων κρατών-μελών να κατοχυρώσουν στους νέους πολίτες τους για το μέλλον, το επίπεδο ζωής που παρείχαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Και η αδυναμία αυτή, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες-επιταχυντές οδηγεί συχνά τους νέους στην απογοήτευση απ’ το Ευρωπαϊκό ιδεώδες, στην απομάκρυνση από τα κοινά και σε τελική φάση στη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.

Ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε αυτή την εξέλιξη είναι ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον επαναπροσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Προοπτικής.

Σε αυτόν τον διάλογο οφείλουμε να εμπλέξουμε τους νέους.

Σε αυτόν τον διάλογο πρέπει η νέα γενιά της Ευρώπης ν’ ακουστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια.

Και για να γίνει αυτό, ο μόνος άμεσος τρόπος είναι να «κατέβει» η Πολιτεία θεσμικά στο «ύψος» των νέων. Να τους εντάξει στη λειτουργία της και όχι απλά να υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται ν’ ακούσει αυτά που έχουν να πουν.

Κυρίες και κύριοι,

στις 9 Μαΐου σε συνέντευξη τύπου στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το αρμόδιο θεσμικό όργανο για τους νέους από έναν τυπικό διαχειριστή και υλοποιητή προγραμμάτων σε ένα όργανο χάραξης και συντονισμού οριζόντιας κυβερνητικής πολιτικής για του νέους.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε σε λιγότερο από ένα έτος από τη θεσμοθέτηση της ψήφου στα 17, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε τους νέους ως πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο ως άξονα πολιτικής.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα το νέο αυτό θεσμικό όργανο έχει τρεις κεντρικούς στόχους.

Α. Να επαναφέρει την επικοινωνία των θεσμών και της πολιτείας με τους Νέους και να τους ξανακάνει ενεργά μέλη της.

Β. Να ολοκληρώσει την χάραξη της Εθνικής στρατηγικής για τους νέους με συμμετοχή των ίδιων των νέων

Γ. Να κατοχυρώσει ίσες ευκαιρίες για όλους τους Νέους στην απόκτηση μόρφωσης και δεξιοτήτων, στη συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων

Για να τα επιτύχουμε αυτά προχωρήσαμε ήδη στις κάτωθι ενέργειες:

-Εδραιώσαμε τη συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως με Δήμους, στους οποίους καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας (κυρίως επειδή στην περιφέρειά τους διαθέτουν τριτοβάθμια ιδρύματα), μέσω της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, συμφωνώντας τους άξονες της κοινής μας δράσης.

Σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα πόλεων και δήμων, που θα αναπτύξουν υπηρεσίες και προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες των νέων, θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές

-Δημιουργούμε δίκτυο info kiosks-info points σε κεντρικά σημεία των 7 μεγάλων μητροπολιτικών αστικών κέντρων, όπου youth workers θα εργάζονται με/ για τους νέους, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσωπική, κοινωνική και εκπαιδευτική τους ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τους παράλληλα ώστε ν’ αποκτήσουν φωνή, επιρροή και θέση στην κοινωνία. Στους δε μικρότερους δήμους ενεργοποιούμε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της παρουσίας περισσότερων των 200 Κέντρων Κοινότητας για τους ίδιους σκοπούς

– Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία τα πολιτικά όργανα της Κεντρικής Κυβέρνηση θα καταθέτουν τις επιμέρους δράσεις τους και τους στόχους τους για τη νεολαία ώστε να παρακολουθούνται

(Ολόκληρη η τοποθέτηση εδώ: http://video.consilium.europa.eu/en/webcast/1c84820c-cac2-4f05-993a-d2a7280fe166?recStart=3444&recStop=3666 )

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral