ΠΑΣΑΦ – Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2014 - 23:54 | Author: Newsroom

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σήμερα 15 Ιανουαρίου 2013 κοινοποιήθηκε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο η υπουργική απόφαση με ορθή επανάληψη του ν.

4186/13 (Α΄ 193), αρ. πρωτ. 15037, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα “Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας” ευαγγελίζεται την ίση μεταχείριση και τη διασφάλιση της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης και ένταξης στη διά βίου μάθηση χωρίς “καμία διάκριση”, προσλαμβάνει προσωπικό έχοντας θεσπίσει τα δικά του κριτήρια με την ανοχή (για να μην πούμε με τις ευλογίες) του Υπ. Παιδείας, αφού και αυτό το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, καταστρατηγώντας την ίση μεταχείριση και το δικαίωμα στην εργασία των υποψήφιων εκπαιδευτικών.

Τα Σ.Δ.Ε. παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Είναι άξιο απορίας λοιπόν πώς δεν προτιμώνται καθηγητές που έχουν περάσει από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ (μία διαδικασία που – αν μη τι άλλο – δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το αδιάβλητό της) με κριτήρια που το ίδιο το Υπουργείο θέσπισε.

Αρχικά, δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει το σκεπτικό σε ένα σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής της διά βίου μάθησης όταν αυτή η πολιτική εστιάζει στην πρωτοβάθμια βαθμίδα, κατόπιν αφήνει ένα μεγάλο κενό στην κομβικής σημασίας δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επανέρχεται στην ενήλικη ζωή με τα Σ.Δ.Ε. Εν συνεχεία, και όσον αφορά στον τομέα της στελέχωσης των Σ.Δ.Ε, αξιώνουμε από τους ιθύνοντες των εκάστοτε προγραμμάτων να αποδεχτούν ως γεγονός μη αμφισβητήσιμο την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει όλοι όσοι διαγωνίστηκαν σε ένα γραπτό διαγωνισμό και να συμπλεύσουν με την πάγια τακτική του Υπ. Παιδείας να προσλαμβάνει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου μέσω του Ενιαίου Πίνακα Αναπληρωτών.

Καλούμε το Υπ.Παιδείας:

1) Να πάρει σαφή θέση ως προς τον τρόπο πρόσληψης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας όπου είναι συμβαλλόμενο μέλος.

2) Να ενσκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Καταγγέλλουμε την άνιση πολιτική διαχείρισης προσωπικού από το Υπουργείο Παιδείας και απαιτούμε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού από τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2013 -2014 αλλά και για τα επόμενα έτη.

3) Να προνοήσει, ώστε σε εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα Σ.Δ.Ε χωρίς να βρίσκονται στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών και επομένως προσελήφθησαν με άλλο τρόπο και όχι κατόπιν επιτυχίας σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ- και άρα έχουν άλλη σχέση εργασίας – να μην τους αναγνωριστεί οποιοδήποτε αίτημα προσμέτρησης προϋπηρεσίας αναδρομικά ή εκ των υστέρων σύμφωνα με το νόμο 3848.

Το Δ. Σ. ΠΑ.Σ.Α.Φ.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral