Προς Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αρμόδιες Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας

Σας αποστέλλουμε αρχείο με σύνολο υπογραφών ενός υπέρ της διατήρησης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ως υποχρεωτικού μαθήματος στο Γυμνάσιο.

Παρακαλούμε να το λάβετε υπόψη σας στις αλλαγές που σκοπεύετε να κάνετε στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Πρόκειται για μεγάλο αριθμό υπογραφών (35.000 υπογραφές) για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (28/5-10/6/2016).

Το Ψήφισμα θα παραμείνει ανοιχτό για συλλογή υπογραφών όσο ακόμα χρειαστεί και στο πλαίσιο της παραμονής του θέματος στην επικαιρότητα.

Με την ευκαιρία σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να μην περικοπούν ώρες φιλολογικών μαθημάτων και να δίνονται τα μαθήματα ως Α’ ανάθεση μόνο σε Φιλολόγους (ΠΕ02).

Ο λόγος που σας το ζητάμε είναι προφανής. Υπάρχουν γύρω στις 20.000 Φιλόλογοι στους πίνακες αναπληρωτών, οι περισσότεροι άριστα καταρτισμένοι και αξιολογημένοι να διδάσκουν μαθήματα ειδίκευσής τους, οι οποίοι μπορεί να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ (ΠΑ.Σ.Α.Φ.)

[email protected]

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, επιστήμονες, μαθητές και γονείς, η ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι πρόκειται να μειωθεί κατά μια ώρα η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Η σημασία της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών είναι αυτονόητη και περιττεύει η σχετική αναφορά επιχειρημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
α) τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, του αρχαιότερου φιλολογικού σωματείου της Xώρας, τονίζουν τη σημασία της γνώσης της αρχαίας ελληνικής για τη στέρεη γνώση της νέας ελληνικής και για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της,
β) με την από 31-5-2016 ανακοίνωσή τους τα μέλη του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η μείωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών θα είναι ιδιαίτερα βλαπτική όχι μόνο για τη γλωσσική, αλλά και για τη γενικότερη παιδεία των μαθητών,
γ) σε σχετικό ιστότοπο έχουν μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί σχεδόν τριάντα πέντε χιλιάδες υπογραφές Ελλήνων και ξένων υπέρ της διατηρήσεως της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών.

Ο αιφνίδιος τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η απόφαση της μείωσης των ωρών των Αρχαίων Ελληνικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να επιχειρούνται μεταβολές στις ώρες διδασκαλίας μαθημάτων, ιδίως τέτοιας βαρύτητας όπως τα Αρχαία Ελληνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, θέση μας είναι ότι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών δεν πρέπει να θιγεί.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους πριν ληφθεί η απόφαση μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών; Αν ναι, παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών υπομνημάτων.
2) Κατόπιν ποιας μελέτης αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και γενικότερα τη μεταβολή του ωρολογίου σχολικού προγράμματος του Γυμνασίου; Αν υπήρξε σχετική μελέτη, παρακαλούμε για την κατάθεσή της.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θεόδωρος Φορτσάκης Μάξιμος Χαρακόπουλος
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Βουλευτής Λαρίσης ΝΔ