ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Πληρωμή των υπερωριών στα ιδιωτικά σχολεία ζητεί με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναφέρει ότι οποιαδήποτε απασχόληση ιδιωτικού εκπαιδευτικού πέραν του προβλεπόμενου εβδομαδιαίου ορίου (30 διδακτικές ώρες για τους πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικούς και ανάλογο κλάσμα για τους μειωμένου ωραρίου) συνεπάγεται την καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης.

«Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας τερματίζει το όνειδος των απλήρωτων υπερωριών σε πολλά ιδιωτικά σχολεία. Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, συχνά υπό την έμμεση ή άμεση απειλή της απόλυσης (θυμίζουμε ότι στα ιδιωτικά σχολεία πλέον οι απολύσεις είναι ελεύθερες και αναιτιολόγητες), σύρονται στα σχολεία απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες για παντός είδους υπηρεσίες (ενημερώσεις γονέων, bazaar, opening days, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες εκτός ωρολογίου προγράμματος) χωρίς να αμείβονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ).

Την ίδια στιγμή, η ΟΙΕΛΕ απαντά στον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος επιτέθηκε στην ομοσπονδία γιατί τάσσεται κατά της αξιολόγησης στα ιδιωτικά σχολεία από τους σχολάρχες, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Νίκο Φίλη για προσπάθεια σοβιετοποίησης των ιδιωτικών σχολείων, εξαιτίας της απόφασής του να απαγορεύσει την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία.

«“Σοβιετοποίηση“ θεωρούν γενικώς οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κάθε είδους έλεγχο στα σχολεία τους. “Σοβιετοποίηση“ θεωρούν και κάθε πιθανή παρέμβαση στο χυδαίο καθεστώς των ελεύθερων, αναιτιολόγητων απολύσεων που δεν επιτρέπονται στην Ε.Ε., βάσει του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, κάποιος κακόβουλα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι “σοβιετοποίηση“ με τη σταλινική έννοια του όρου διαπράττουν αυτοί που χωρίς καμιά αιτιολογία “εκτοπίζουν“ εδώ και δύο χρόνια με συνοπτικές διαδικασίες εκπαιδευτικούς από τα ιδιωτικά σχολεία».