Παρεμβάσεις: «Το Δημόσιο Σχολείο αντιμέτωπο με τη νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/07/2017 - 11:05 | Author: Newsroom

 Το 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε στις αρχές του Ιούλη (1 – 4/7) τις εργασίες του εν μέσω πολιτικού καύσωνα και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή και επιβολή των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων του – κατ’ ουσία – τέταρτου Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου δεν κατόρθωσαν να σταθούν αντάξιες απέναντι στις αγωνίες των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και στις ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Είναι το πρώτο συνέδριο στη πρόσφατη ιστορία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με ευθύνη της ΔΑΚΕ και των ΣΥΝΕΚ. Το συνέδριο σταμάτησε τις εργασίες του τα ξημερώματα της Τρίτης από έλλειψη απαρτίας. Προηγήθηκε μια απίστευτη διαδικασία στη διάρκεια των ψηφοφοριών που είχε στόχο να μην παρθούν αποφάσεις για τα πιο κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το Δημόσιο σχολείο και την κοινωνία. Οι όποιες αποφάσεις του συνεδρίου αναλώθηκαν σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα. Με συγκεκριμένη μεθόδευση που αφορούσε τη διαδικασία της ψηφοφορίας που αποφάσισαν οι σύνεδροι των ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ δεν έγινε δυνατό να παρθούν αποφάσεις:

●Για πολιτική και αγωνιστική απάντηση για τα που αφορούν τις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση εφαρμόζοντας τις επιταγές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΣΕΒ για το νέο αυτόνομο σχολείο που θα οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση μέσω της αξιολόγησης του. Για αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της αυτόαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που έρχεται ως προπομπός συνολικής αξιολόγησης σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ.

●Για οργάνωση της πάλης για τα μεγάλα και άμεσα προβλήματα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτό το διάστημα με στόχο την συρρίκνωση του δημόσιου πυλώνα της. Για να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω της μαθητείας και της θεσμοθέτησης των επιχειρήσεων ως εκπαιδευτικές δομές.

●Για αγωνιστική διεκδίκηση μαζικών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και τη κάλυψη των σχολείων απ’ τη πρώτη ημέρα λειτουργίας τους.

Μοναδική εξαίρεση, αυτές τις τρεις μέρες, η αποτροπή ενός διαφαινόμενου πισωγυρίσματος που αφορούσε στην αξιολόγηση και τις κατακτημένες θέσεις του κλάδου μέσα από τους σκληρούς και πολύχρονους αγώνες που έχει δώσει για να ανακόψει την πορεία εφαρμογής της.

Τις τρεις μέρες του Συνεδρίου οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ(ΝΔ) – ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ) που συγκροτούν το μέτωπο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά πως “ο βασιλιάς είναι γυμνός”. Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ, μετατράπηκαν για μια ακόμα φορά σε φθηνούς απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ δεν έκρυψαν καμία από τις τρεις μέρες ότι εκφράζουν τις ακραίες νεοφιλελευθερες πολιτικές που προωθεί σήμερα η διεθνής και εγχώρια οικονομική ολιγαρχία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αρκούνταν να υπογραμμίζουν πως “αυτοί έγκαιρα τα είχαν προβλέψει όλα”. Την ίδια ώρα ζητούσαν να ψηφιστούν από όλους αυτούς που καταγγέλλουν, που όμως αρνούνται να συναντηθούν μαζί τους στους απεργιακούς αγώνες και στα πεζοδρόμια.

Η ΠΕΚ (μεταμορφωμένη ΠΑΣΚ) έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση για την επάνοδό της στο ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά από απουσία δύο χρόνων, ενώ οι μικρές δυνάμεις της ΑΡΕΝ(ΛΑΕ) επιζητούσαν εκλογικές συνεργασίες.

Οι σύνεδροι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων αυτές τις τρεις μέρες μετέφεραν και εξέφρασαν τις αγωνίες των χιλιάδων εκπαιδευτικών, έπιασαν τον σφυγμό του Σώματος, υπεράσπισαν με όλες τους τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις, τα θέσφατα και τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Απέτρεψαν με την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους την ανατροπή ψηφισμένων και κεκτημένων θέσεων για την – κάθε είδους – αξιολόγηση, αποκαλύπτοντας ποιοι αγωνιούν και οι αγωνίζονται για τον κλάδο. Η στάση τους αυτή επιβεβαιώθηκε από τη σημαντική διεύρυνση της πολιτικής και συνδικαλιστική τους επιρροής στο Συνέδριο.

Το Συνέδριο κατέγραψε τα παρακάτω αποτελέσματα
1. ΔΑΚΕ, 119 ψήφοι – 3 έδρες
2. ΣΥΝΕΚ, 86 ψήφοι – 3 έδρες
3. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, 64 ψήφοι, 2 έδρες,
4. ΠΑΜΕ, 55 ψήφοι – 2 έδρες,
5. ΠΕΚ, 36 ψήφοι – 1 έδρα,
6. ΑΡΕΝ, 14 ψήφοι
7. Διάφοροι, 9 ψήφοι
7. Άγωνιστικές Κινησεις, 2 ψήφοι
8. Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών, 1 ψήφος

Οι Παρεμβάσεις εξέλεξαν ως εκπροσώπους τους για τη διετή θητεία τους, Μαρία Δανιήλ και Δημήτρη Καρυώτη για τη πρώτη χρονιά και τους Χρήστο Ζαγανίδη και Γιάννη Λαθήρα για τη δεύτερη χρονιά.

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις χαιρετίζουμε τους συνέδρους που μας εμπιστεύτηκαν στο 18ο Συνέδριο.

Η επόμενη ημέρα, βρίσκει το Δημόσιο Σχολείο αντιμέτωπο με τη νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση, τους εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάντασμα της αξιολόγησης και το λαό μας απειλούμενο από τη νέα φτώχεια που φέρνει η βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων. Ως εκ τούτου πρέπει να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γείρει η πλάστιγγα προς τη μεριά των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων Στο αγωνιστικό προσκλητήριο που απευθύνουμε δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral