Υπό εξαφάνιση βρίσκεται το Διεθνές Ελλάδος, το οποίο τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστεί σε σενάρια που το θέλουν να συγχωνεύεται μελλοντικά με ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, όπου και έχει την έδρα του (Θεσσαλονίκη).

Ωστόσο, παρότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η συζήτηση αυτή άνοιξε από το υπουργείο Παιδείας, μαζί με αυτήν άρχισαν και οι αντιδράσεις. Πώς θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία του μέσα σε μια τέτοια «συνεργασία» ένα ίδρυμα με μεταπτυχιακά προγράμματα μόνο στα αγγλικά που λειτουργεί μάλιστα μόνο με δίδακτρα;

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το υπουργείο Παιδείας στράφηκε σε αυτή τη λύση με σκοπό να στηρίξει τα σχέδιά του για συνεργασίες μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων, επειδή κανένα άλλο ΑΕΙ στην περιοχή δεν «σήκωσε το γάντι». Ούτε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ούτε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν δεχτεί να συνδεθούν με κάποιο από τα ΤΕΙ της περιοχής, κάτι που αφήνει ως μόνο επόμενο «στόχο» στην περιοχή το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Συζητήσεις έγιναν ήδη με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αναζητούνται κι άλλοι «εταίροι» σε ένα συνολικό σχέδιο αναδιάταξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ανωτάτων ιδρυμάτων της κατά τουλάχιστον 20%.
Σε μια ενδεχόμενη τέτοια συνεργασία ωστόσο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα είναι η μοναδική περίπτωση ΑΕΙ που θα… υποβιβαστεί και θα χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, καθώς προσφέρει μόνο μεταπτυχιακές σπουδές και το προπτυχιακό κομμάτι του νέου ιδρύματος που σε αυτή την περίπτωση θα προκύψει, θα πρέπει να καλυφθεί από τα ΤΕΙ.

«Το υπουργείο Παιδείας θέλει πάντα και ένα πανεπιστήμιο σε αυτές τις συζητήσεις» λέει εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που μίλησε στα «ΝΕΑ». «Πράγματι ζητήθηκε από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και πιθανά τη συνεργασία ενός ακόμη ΤΕΙ». «Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα σχέδια προχωρούν πολύ γρήγορα και συνήθως αφήνουν εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα» συνεχίζει χαριτολογώντας.

Πάντως το Αριστοτέλειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, καθώς όπως λέει ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, «εμείς είμαστε ίδρυμα με συγκροτημένη πορεία και χαρακτήρα». «Αντίστοιχες συζητήσεις αυτή την περίοδο γίνονται, αλλά όχι επίσημα» αναφέρει. Πάντως σχετικά με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης αναφέρει ότι στα πλαίσια αναδιάρθρωσής του το κάθε ίδρυμα θα κληθεί να κάνει τον σχεδιασμό του, αλλά μόνο προς την κατεύθυνση της βελτίωσής του.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ. «Μια τέτοια συγχώνευση θα εξαφάνιζε ουσιαστικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τη φυσιογνωμία του και θα ήταν καταστροφική για την Παιδεία» λέει σχετικά ο πρώην αντιπρόεδρος του ιδρύματος Νικόλαος Μουσιόπουλος. «Πρόκειται για ένα ίδρυμα που απέκτησε μόνο του ανοδική πορεία και εάν κάτι τέτοιο προχωρήσει, θα οδηγηθεί τελικά στην απαξίωση» αναφέρει.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 2005 και έχει Διοικούσα Επιτροπή αλλά λιγότερα από 10 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό). Ωστόσο αποτελεί μία από τις «φωτεινές» περιπτώσεις στα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας, μικρού μεγέθους βέβαια, καθώς είναι σχεδόν… αυτοχρηματοδοτούμενο. Η οικονομική του ανεξαρτησία οφείλεται, φυσικά, στο γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματά του προσφέρονται έναντι διδάκτρων.
Στο σχέδιο Αθηνά, το 2013, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του με άλλο πανεπιστήμιο της περιοχής, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ. Στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με το πανεπιστήμιο της περιοχής, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ξενοφών Σπηλιώτης αναφέρει ότι «αυτά τα εγχειρήματα είναι τεράστια και το ερώτημα είναι αυτές οι συνενώσεις τελικά τι θα προσφέρουν στα ιδρύματα». Ο Ξενοφών Σπηλιώτης βέβαια, σχολιάζοντας το θέμα από την πλευρά των ΤΕΙ αναφέρει πως «ίσως η σωστή λέξη να είναι… απορρόφηση», καταλήγοντας ότι «στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας ορισμένοι σήμερα επιχειρούν «να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα» σύμφωνα με Τα Νέα.