: Οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα , την ημερομηνία διεξαγωγής και τα πεδία.

Αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σχέδιο με τις συνολικές αλλαγές στο και κυρίως, το , οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει γνωστές και θα ισχύσουν ήδη από φέτος είναι οι εξής: Στη Γ’ Λυκείου φέτος, θα περιοριστούν τα ενδοσχολικώς εξεταζόμενα (Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία) για την απόκτηση Απολυτηρίου, ως «ένα βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων» όπως άλλωστε φροντίζει να επαναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου. «Πατώντας» μάλιστα στον περσινό σχεδιασμό, οι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις.

Στη δέσμη αλλαγών άλλωστε, φέτος θα επιμηκυνθεί το διδακτικό έτος κατά δύο εβδομάδες. «Φέτος για πρώτη φορά, τα μαθήματα θα τελειώσουν αργότερα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των όμως δεν θα μετακινηθούν. Αυτό που θα αλλάξει, είναι οι ημερομηνίες των . Αντίστοιχα, οι απολυτήριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν παράλληλα με τις , κατά τις κενές ημέρες. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πέρυσι τα μαθήματα Γυμνασίου διήρκησαν μέχρι τέλος Μαΐου και η εκκίνηση των προαγωγικών εξετάσεων τοποθετήθηκε στην 1η Ιουνίου. Οι άλλωστε, δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις Γυμνασίου, καθώς έχουμε ανάγκη τους καθηγητές, για λόγους επιτήρησης», ενημερώνει το News24/7 υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ταυτόχρονα, μειωμένα θα είναι ξανά από φέτος τα , με τα μέχρι το 2017 «απομονωμένα Παιδαγωγικά τμήματα» να είναι προσβάσιμα και από τα τέσσερα επιστημονικά .

Το και η νέα

Σε τελική ευθεία μπαίνει πλέον και το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρά τους αρχικούς υπολογισμούς για ψήφισή του ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, αφού σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στη βουλή και αύριο Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η δε ψήφισή του, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι και οι αλλαγές που επιχειρούνται στο χάρτη των ΑΕΙ, με την υπό ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής να έχει ήδη συγκεντρώσει τόσο τα βλέμματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και τα «βέλη» της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Νομικής του Δ.Π.Θ.

Πάντως, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων στις Νομικές. Είπαμε όμως πως είναι καλύτερα αντί να στοιβάζονται 300 παιδιά σε ένα αμφιθέατρο, να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση. Είναι ένα μοίρασμα του ίδιου αριθμού σε τέσσερα πανεπιστήμια, αντί για τρία», προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι ο αριθμός των συνολικών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα ανακοινωθεί φέτος τον Μάρτιο, δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.