Πανελλήνιες 2017: Τί ρυθμίζει το σχέδιο νόμου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/02/2017 - 11:17 | Author: Newsroom

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ : Απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα έχουν περισσότερες επιλογές σε σχολές “Απαλλάσσονται” από τις παιδιά με σοβαρές ασθένειες Ιδρύονται νέα τμήματα στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου

Το υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολλές κατηγορίες υποψηφίων που συμμετέχουν στις , όπως από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, υποψήφιους που ανήκουν στο 10% αλλά και για πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

Δυνατότητα συγκρότησης κοινής ομάδας τμημάτων σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημαϊκών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και αντίστοιχης ομάδας τμημάτων για τα πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι – απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, ανεξάρτητα από τον τομέα που ακολούθησαν.

Για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, επαναφέρεται παλαιότερη ρύθμιση για ξεχωριστό ποσοστό θέσεων εισαγωγής 1% των κατόχων απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ, ώστε να δοθούν ανάλογες ευκαιρίες πρόσβασης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ θα μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό θέσεων.

Για το 10% των θέσεων (υποβολή μηχανογραφικού δελτίου χωρίς συμμετοχή στις ) ρυθμίζεται με πάγιο και ενιαίο τρόπο οριστικά το δικαίωμα διεκδίκησης νέας θέσης εισαγωγής το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος από τη συμμετοχή των υποψηφίων στις εξετάσεις.

Η νέα ρύθμιση σύμφωνα με το “Εθνος” ορίζει ότι οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κ.λπ., εφόσον έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, χωρίς νέα εξέταση.

Αυτό θα γίνει με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα αυτό δεν αφορά τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις διεκδικώντας θέσεις επιπλέον αριθμού εισακτέων.

Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο του αριθμού κατανέμονται εφεξής σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο (2) έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση.
Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, εκτός από τους υποψηφίους που ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στον Ν. 3794/2009, και υποψήφιοι και άλλων κατηγοριών όπως: όσοι πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, από αναιμία Diamond Blackfan, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper Trenaunay-Weber κ.α.

Ιδρύονται δύο νέα Τμήματα, Τουριστικών Σπουδών (Πειραιάς), και Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Παν. Αιγαίου.

Το νομοσχέδιο-«σκούπα» με διάφορες ρυθμίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Loading...
  • europalso

    ideascentral