Πανελλήνιες 2017: Οι νέες ρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/02/2017 - 16:23 | Author: Newsroom
Τελευταία τροποποίηση στις 09/02/2017 - 16:28

Οι ρυθμίσεις αυτές ορίζουν και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως επείγοντος, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες από την ψήφισή τους οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος, οι ξεκινούν 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και το πιθανότερο 8 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Σειρά ρυθμίσεων για τις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, που υπερψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές ορίζουν και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως επείγοντος, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες από την ψήφισή τους οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος, οι Πανελλαδικές ξεκινούν 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και το πιθανότερο 8 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

* Δυνατότητα να συμμετέχουν στις με τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ ή με το ειδικό ποσοστό θέσεων εισαγωγής 1% θα έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίων των εσπερινών ΕΠΑΛ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Πρόκειται για παλιότερη ρύθμιση που επανέρχεται και εξισώνει τις ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια για τους αποφοίτους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

*Ακόμη, για τα ΕΠΑΛ θεσμοθετείται η συγκρότηση κοινής ομάδας τμημάτων σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημαϊκών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και ομάδας τμημάτων για τα πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοί τους ανεξάρτητα από τον τομέα που επέλεξαν στο Λύκειο.

* Ρυθμίζεται ενιαία και οριστικά το δικαιώμα διεκδίκησης του 10% των θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια μόνο με κατάθεση το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος από τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου υποψηφίου στις .

*Προστίθενται νέες κατηγορίες υποψηφίων που εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων.

avgi.gr Μ.ΚΩ.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral