Πανελλήνιες 2016 Είδος και ανάλυση μετοχής στο θέμα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/05/2016 - 19:22 | Author: Newsroom

Με αφορμή απαντήσεις φροντιστηρίων που χαρακτηρίζουν τη μετοχή “κτησάμενος” ως υποθετική , που με απόδοση το ρήμα ” είη άν ” σχηματίζει τον υποθετικό λόγο της απλής σκέψης, νομίζουμε ότι το δίκαιο για τους μαθητές θα ήταν να ληφθεί υπόψη ο κανόνας που υποστηρίζουν πολλές θεματογραφίες και συντακτικά (π.χ. Συστηματική Θεματογραφία της Αρχαίας Ελληνικής Πεζογραφίας του Μιχάλη Σαρρή , εκδ. ΠΑΤΑΚΗ σελ. 84 , Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία του Αντώνη Σαχπεκίδη , εκδ. ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, σελ. 325, Ασκήσεις Συντακτικού της Αρχαίας Ελληνικής του Δημ. Πασχαλίδη , εκδ. ΖΗΤΗ, σελ. 167 κ.ε., Συντακτικό Στέφανου Καραγιάννη, ΤΟΜΟΣ Α ́ σελ. 79-80, κ.ά ).

Διαβάστε : Θέματα και Λύσεις Πανελλαδικές 2016

Συγκεκριμένα, ο κανόνας ορίζει ότι μία μετοχή αορίστου που σε σχέση με τον προσδιορι- ζόμενο ρηματικό τύπο δηλώνει το προτερόχρονο στο μέλλον ( όπως στην προκειμένη ) είναι χρονικο-υποθετική και δηλώνει το προσδοκώμενο και αναλύεται: επειδάν + υποτακτική αο- ρίστου.

Προς επίρρωση αυτού παρατίθεται απόσπασμα από το πόνημα του Πανεπιστημιακού κ Βασ. Μανδηλαρά “Η Δομή της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας” , σελ. 231, εκδ. 1981: «Οι υποθετικοί λόγοι του πιθανού (ή της απλής σκέψης) ανάγουν τις υποθέσεις του μέλλοντος στο παρελθόν. ́Ετσι, χάνεται το ζωηρό ή πραγματικό τού λόγου, που γίνεται τότε πιθανό ή ενδεχόμενο».

Στη συγκεκριμένη πρόταση που κλήθηκαν να εργαστούν οι μαθητές, ο συγγραφέας θέλει να δώσει έμφαση σε κάτι που ισχύει στο παρόν-μέλλον και όχι στο παρελθόν, άρα η σωστή ανάλυση της μετοχής είναι: επειδάν κτήσηται , που με απόδοση τη δυνητική ευκτική, σχημα- τίζει το είδος του προσδοκώμενου.

Θα ήταν, λοιπόν, και άδικο και αντίθετο στους κανόνες του Συντακτικού να μη θεωρηθεί ως σωστή η παραπάνω απάντηση.

Ευελπιστούμε ότι η αρμόδια επιτροπή θα πράξει τα δέοντα. Με εκτίμηση,

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτρης Ζαβιτσιάνος Θεόδωρος Διαμάντης

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral