Πανελλήνιες 2015, Αρχαία Ελληνικά: Θέματα, απαντήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/05/2015 - 17:26 | Author: Newsroom

Απαιτητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα θέματα τόσο στο μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης όσο και των Αρχαίων Ελληνικών.
Τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν αναμενόμενα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στις λεπτομέρειες του Γ και του Δ.

Κρίνονται περίπου στον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα θέματα του 2014.

Όσον αφορά τα μαθηματικά, τα θέματα ήταν για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς κάλυπταν όλη την ύλη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν καθηγητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασκήσεις ήταν πολλές, αλλά και συνδυαστικές, κάτι με το οποίο οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμένοι, καθώς στη σχολική βιβλιογραφία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ασκήσεις

Τα θέματα στα αρχαία ελληνικά από μία πρώτη εκτίμηση είναι βατά. Η φετινή πρωτοτυπία είναι ότι η ερώτηση στην εισαγωγή είναι του τύπου «Σωστό-Λάθος» και στην λεξιλογική παρατήρηση δίνονται λέξεις της Αρχαίας Ελληνικής, για να βρεθούν οι ομόρριζές τους στο πρωτότυπο κείμενο.
Η μετάφραση του αδίδακτου κειμένου απαιτεί σε κάποια σημεία ελεύθερη απόδοση, κάτι που συνηθίζεται στον Θουκυδίδη, αλλά μάλλον θα δυσκολέψει τους υποψηφίους.

Οι γραμματικές παρατηρήσεις είναι βατές. Τέλος, στα συντακτικά προσοχή χρειάζεται το δεύτερο σκέλος, καθώς ζητούνται όλοι οι δυνατοί τρόποι για μεταφορά της Οριστικής σε Πλάγιο Λόγο.

Απαιτητικά είναι τα θέματα που έπεσαν στα Αρχαία σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς.

Το διαγώνισμα είναι καλά δομημένο με τις ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, η μόνη ερώτηση που αποκλίνει από τις παραδοσιακές στο Γενικό Λύκειο είναι η Β4 (ερώτηση Σωστού –Λάθους στην εισαγωγή) για την οποία όμως υπάρχουν οδηγίες τόσο στις σημειώσεις του Κ.Ε.Ε. όζο και στο βιβλίο του καθηγητή.

Όσον αφορά το αδίδακτο κείμενο, απαιτεί προσοχή ως προς τη μετάφραση για την απόδοση ενός σωστού νεοελληνικού κειμένου, ενώ οι γραμματικές και συντακτικές ερωτήσεις με προσοχή μπορούν να απαντηθούν επιτυχώς.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ενδεικτική για την πορεία των βάσεων, καθώς τα αρχαία ελληνικά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη βαθμολογία των υποψηφίων.
Την Τετάρτη οι υποψήφιοι εξετάζονται σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Εκτίμησεις για τις Βάσεις 2015: η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και πτωτικά δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως σήμερα.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας με το κείμενο του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη για την πολιτιστική κληρονομία αν και εύληπτο και γενικότερα χωρίς προβλήματα, δυσκόλεψε τους υποψηφίους που δεν φαίνεται να πλησιάζουν το άριστα σε μεγάλο ποσοστό.

Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο ήταν ελαφρώς δυσκολότερο σε σχέση με πέρυσι θα «τραβήξει» προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς ιατρικές σχολές, και όλες τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα έως στιγμής δεδομένα.

Και τα μαθήματα της δεύτερης ημέρας, όπως η Βιολογία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η καθοδική τάση. Κρίσιμη θεωρείται η εξέταση της Δευτέρας, όπου οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά, τα οποία έχουν συντελεστές βαρύτητας. Από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αυτών των μαθημάτων θα «κλειδώσει» η πορεία των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Τα δύο μαθήματα θεωρούνται βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων, για τις οποίες η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και πτωτικά δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως σήμερα.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Το Madata.gr όπως και την Δευτέρα, θα σας μεταδόσει πρώτο τα θέματα και τις λύσεις των μαθημάτων

alt

alt

alt

alt

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral