Παγκρητιο συλλαλητήριο φοιτητών στις 3 Νοεμβρίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/10/2016 - 14:11 | Author: Newsroom

Τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ρεθύμνου, που έχουν ως άμεση συνέπεια να μην καλύπτονται βασικές ανάγκες σίτισης και στέγασης των 350 περίπου φοιτητών του παραρτήματος Ρεθύμνου, την ίδια στιγμή που όπως καταγγέλλουν, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή είναι τεράστιες και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του ΤΕΙ Ρεθύμνου, συμμετέχει στο παγρκήτιο συλλαλητήριο των φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 3 Νοεμβρίου στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο, στη 1:00 το μεσημέρι και καλεί όλους τους φοιτητές του νησιού να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, που στόχο έχει αφενός να αναδειχτούν τα προβλήματα της απουσίας κρατικής χρηματοδότησης και άμεσα να υπάρξουν λύσεις.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι φοιτητές περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο ΤΕΙ Ρεθύμνου, όπου το παράρτημα είναι αντιμέτωπο με πολλαπλές ελλείψεις τόσο σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα, όπου σιτίζονται μόλις 120 φοιτητές, ενώ για τη στέγαση, όπως λένε, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι αιτήσεις που θα καλύψουν μόλις 6 φοιτητές.
Ειδικότερα, ο Σωκράτης Μαρκούσης, πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Ρεθύμνου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, ανέφερε: «Η κατάσταση είναι εκρηκτική σε όλα τα ΤΕΙ. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Κάνουνε μπάλες τις εργαστηριακές ώρες, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πολλοί φοιτητες, 40 ή και 60 αναλόγως το μάθημα και για να το ισοσταθμίσουνε παίρνουν ένα δίωρο από το ένα εργαστήριο και το βάζουν στο άλλο, έτσι ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των φοιτητών που θα μείνει εκτός.
Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη μέριμνα, καθώς οι κάρτες δεν επαρκούν στο ελάχιστο για τη σίτιση, ακόμα και ενός μικρού αριθμού των σπουδαστών. Για τη στέγαση δεν έχουν καν ξεκινήσει οι αιτήσεις, οι οποίες αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου και οι θέσεις αφορούν μόλις 6 άτομα.
Ειδικότερα με βάση τα περσινά δεδομένα από το σύνολο των 300-400 ενεργών φοιτητών, πέρυσι σιτίζονταν 120 άτομα και στέγαση είχαν μόλις 6. Κάθε χρόνο για την στέγαση γίνεται διαγωνισμός για τη μίσθωση χώρου που θα στεγαστούν οι φοιτητές. Έρχονται τα παιδιά την 1η Σεπτεμβρίου και δεν έχουν που να μείνουν. Όλα τα προβλήματα έχουν όνομα και επίθετο που λέγεται «υποχρηματοδότηση».
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειωθεί το 80% του προϋπολογισμού των ΤΕΙ της χώρας και στο δικό μας τεχνολογικό ίδρυμα η μείωση σε σχέση με πέρυσι, φτάνει το 25%. Ολα αυτά δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι τεράστιες, στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες σε 9 υπολογιστές 30 άτομα, ενώ πολλά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας».
Οι φοιτητές ήδη έχουν προχωρήσει σε κινητοποίηση στην εταιρεία «Γευσήνους», διεκδικώντας να δοθούν περισσότερες δωρεάν κάρτες σίτισης, ενώ έχουν κάνει συναντήσεις τόσο με τον προϊστάμενο του ΤΕΙ Ρεθύμνου, όσο και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης: «Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν εξοργιστικές. Η κατάσταση είναι δύσκολη για ένα φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του. Ξέρουμε ποιος είναι απέναντί μας και ποιος δίπλα μας. Απέναντί μας είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά τις πολιτικές τους που θέλουν να εξισώσουν τα ΤΕΙ με τα ΙΕΚ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σ. Μαρκούσης.
Κάλεσμα για συμμετοχή στο παγκρήτιο συλλαλητήριο φοιτητών
Με σύνθημα «Στις 3 Νοέμβρη οι φοιτητές βουλιάζουμε τη χώρα…», φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Κρήτης, διοργανώνουν παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, διεκδικώντας αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών και αύξηση της χρηματοδότησης.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικό Ηρακλείου, Ιατρική Ηρακλείου, Βιολογικό Ηρακλείου, CSD Ηρακλείου, Χημικό Ηρακλείου, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΤΕΓ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Χανίων, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Δασκάλων Ρεθύμνου, Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, Ψυχολογίας Ρεθύμνου, Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η φοιτήτρια και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου του ΤΕΙ Ρεθύμνου Μαργαρίτα Κωνστανταρέα, κάλεσε τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση: «Ο σύλλογος πήρε απόφαση να κλιμακώσει τις δράσεις του διοργανώνοντας συλλαλητήριο παγκρήτιο στις 3 Νοεμβρίου, στο οποίο καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους του νησιού να συμμετέχουν. Η 3η Νοέμβρη είναι ημέρα πανελλαδικής δράσης και ήδη έχουν αποφασίσει πολλοί σπουδαστικοί σύλλογοι. Θέλουμε να βουλιάξει η Κρήτη από σπουδαστές και φοιτητές για να αναδείξουμε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Να πούμε «όχι» σε συμβιβασμούς που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας και τις σπουδές μας. Μετά το συλλαλητήριο θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης», είπε.
Loading...
  • europalso

    ideascentral