Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.Π.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/02/2017 - 08:47 | Author: Newsroom

Αγαπητοί συνάδεφλοι,

Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. προσκλήθηκε από το Υπουργείο να συμμετάσχει με έναν εκπρόσωπό της σε ομάδα εργασίας, η οποία θα έχει σκοπό τη διερεύνηση και υποβολή προτάσεων σχετικά με τη δυνατότητα προσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων και του ολοήμερου προγράμματος των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών Σχολείων με τα αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ορίστηκε ο κος Γ. Μιχαλόπουλος, με αναπληρωτή αυτού τον κο Γ.Τότσιο.
Στην πρώτη συνάντηση των φορέων της Ειδικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/01/2017 στο Υπουργείο Παιδείας, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΑμεΑ κ. Γιάννης Λυμβαίος, ο Γενικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Θανάσης Γκούμας, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ. Μιχαλόπουλος Γιώργος, Κοινωνικός Λειτουργός στο ΚΕΔΔΥ Αργολίδας, ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ κ. Γιώργος Τζίμας, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΑμεΑ κ. Κώστας Χόρτης, Διευθυντές Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, Προϊσταμένες Ειδικών Νηπιαγωγείων, εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού με πολυετή εμπειρία σε ΣΜΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την προσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων με τα αντίστοιχα των Γενικών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η προοπτική λειτουργίας ολοήμερων προγραμμάτων σε αυτά.
Κίνητρο της σχετικής κίνησης ήταν η παροχή για ίσες δυνατότητες ευκαιριών στους ίδιους τους μαθητές αλλά και στις οικογένειες αυτών των μαθητών που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον ανοιχτόκαι εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη αρχικά αναγνωρίστηκε από όλους ότι αυτή η κίνηση αποτελεί θετικό βήμα και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων, εκφράστηκαν οι σχετικοί προβληματισμοί και ανησυχίες , διατυπώθηκαν προτάσεις ώστε να εξασφαλιστούν οι όσο το δυνατόν πιο επαρκείς προδιαγραφές για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν –προτάθηκαν:
–η προσθήκη της έκτης ώρας στο πρόγραμμα
–η εν δυνάμει μετατροπή αυτών των ΣΜΕΑΕ σε ολοήμερα
–παρεμβάσεις που θα γίνουν στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών
–απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση του ολοήμερου προγράμματος η επιθυμία του γονέα
–σημαντική η συμβολή στο πρόγραμμα των τομέων :Μουσικής , Θεατρικής Αγωγής, Πληροφορικής
–Απαραίτητη η αύξηση του ανάλογου προσωπικού (Εκπαιδευτικού , ΕΕΠ, ΕΒΠ)
–Η διαφορετικότητα της κάθε περίπτωσης μαθητή , οι ιδιαιτερότητες, ο βαθμός λειτουργικότητάς τους θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία για τη δυνατότητα ή μη της παρακολούθησης του ολοήμερου προγράμματος.
— Αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων σχετικά με τηναποχώρηση και μεταφορά μαθητών.
Αφού διερευνηθούν τα θέματα που επισημάνθηκαν, θα ακολουθήσει ενδεχομένως μία δεύτερη συνάντησημε μικρότερο αριθμό αντιπροσώπων και φορέων.
Loading...
  • europalso

    ideascentral