«Όχι στο ξήλωμα των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/02/2016 - 14:00 | Author: Newsroom

Το Ποτάμι κατέθεσε τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, κατέθεσε τροπολογία επί του άρθρου 30 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Η νομοθετική παρέμβαση του Ποταμιού αφορά τη συμμετοχή των Συμβουλίων Ιδρύματος με διατύπωση σύμφωνης γνώμης, στην περίπτωση μεταφοράς πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό ενός ΑΕΙ, οι οποίοι αφορούν υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης, καθώς και παροχή υπηρεσιών στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του Ιδρύματος.

Η συγκεκριμένη βελτιωτική τροπολογία είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς το Συμβούλιο Ιδρύματος είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά ένα ίδρυμα.

Το Ποτάμι στηρίζει εξαρχής τον θεσμικά κατοχυρωμένο και σημαντικό ρόλο των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των ΑΕΙ αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή προσπάθεια και αφιλοκερδή προσφορά τους στη βελτίωση των Πανεπιστημίων της χώρας καθώς και το εγνωσμένο κύρος των μελών τους. Αντιστέκεται στις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να τα απαξιώσει (κι εν τέλει να τα καταργήσει) είτε με νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε με απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί διαδοχικά οι Υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο.

Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος μπορεί και πρέπει να συμβάλει στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων ως ένας απαραίτητος κρίκος ελέγχου, λογοδοσίας, διαφάνειας και διασύνδεσης με την κοινωνία.

Loading...
  • europalso

    ideascentral