ΟΧΙ στην κατάργηση του 12ου Δημοτικού & 4ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/02/2016 - 12:36 | Author: Newsroom

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης είναι ένα οργανικά 12θέσιο Ολοήμερο Σχολείο, το οποίο ορίσθηκε ως ένα από τα 800 Δημ. Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα το 2010.

Στο κέντρο μιας περιοχής όπου ο σταθερά αυξανόμενος, κυρίως λόγω χαμηλών ενοικίων, πληθυσμός αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα και πλήττεται από την ανεργία, ένα ποσοστό γύρω στο 10% των μαθητών μας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μαθησιακά ή/και προβλήματα συμπεριφοράς, με σχετικές διαγνώσεις από ΚΕΔΔΥ. Παράλληλα, το ποσοστό των παλιννοστούντων, Ρομά και μαθητών με καταγωγή από άλλες χώρες, φτάνει το 38%. Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε στο επίκεντρο μιας διαμάχης, για τη διεκδίκηση ενός διπλανού οικοπέδου, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του, που είναι και ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το σχολείο μας, και στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Ο –κατά τα άλλα εξαιρετικά δραστήριος και με πλούσιο έργο στο χώρο της παιδείας- δήμος υιοθέτησε μια τακτική ποιοτικής και ποσοτικής συρρίκνωσης του σχολείου μας, με τη σταδιακή μείωση των ορίων του στο μισό των αντίστοιχων του έτους 2011-12 και τη συστηματική δυσφήμιση του χώρου και του έργου που συντελείται σ’αυτό. Ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε δραματικά και έφτασε τους 157 (από 245 πριν από λίγα χρόνια), ενώ τα αιτήματά μας για διάφορες κτιριακές εργασίες προς τον Δήμο δεν προωθούνταν προς τον ιδιοκτήτη.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης ενός κοντινού οικοπέδου για την ανέγερση καινούριου σχολικού κτιρίου αποτελματώθηκαν και η προοπτική αυτή έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, όπως άλλωστε και κάθε προσπάθεια για την βελτίωση της κτιριακής και τεχνολογικής υποδομής του σχολείου μας.

Την προηγούμενη βδομάδα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σχετική πρόταση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, ο δήμος πρότεινε την κατάργηση του 12ο ΔΣ και του συστεγαζόμενου 4ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης, στο οποίο φοιτούν 32 νήπια και τονδιασκορπισμό των μαθητών μας σε όμορα σχολεία, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στα όρια της χωρητικότητάς τους σε αίθουσες και μαθητές και βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τα σπίτια των μαθητών.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε οριακά (16 από τους 25 συμβούλους της πλειοψηφίας) στην επεισοδιακή συνεδρίαση της 18-3-2016 και παρά την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, γονέων και άλλων φορέων.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται ιδιαίτερα επιχειρήματα σχετικά με το πόσο απαράδεκτη, άδικη, αντιπαιδαγωγική και αρνητική είναι η πρόταση αυτή για την ποιότητα της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την περιοχή μας. Η επανάληψη του αυτονόητου είναι μάλλον περιττή.

Αυτό που ζητάμε είναι η απόρριψη της πρότασης για κατάργηση του 12ου Δημοτικού Σχολείου και 4ου Νηπ/γείου Νεάπολης και η επαναφορά της ηρεμίας και της ομαλής λειτουργίας στα σχολεία μας.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων & Κηδεμόνων του 12ου ΔΣ Νεάπολης

Σας καλούμε να ψηφίσετε ΕΔΩ

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral