Τη συναίνεση των πρυτάνεων έχασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για το νομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χθες, η Σύνοδος έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή της με τηλεδιάσκεψη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνει την αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου. Ενδεικτικά, πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «ψηφοθηρική προσπάθεια λαϊκισμού» εκ μέρους του κ. Γαβρόγλου την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Από την πλευρά του, βέβαια, ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να μεταδώσει θετικό κλίμα τόσο με τους πρυτάνεις όσο και με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η προεδρεύουσα της Συνόδου, πρύτανης του Παν. Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου δήλωσε ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων εμμένει στην αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σ/ν και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες».

Εξειδικεύοντας τα σημεία διαφωνίας, οι πρυτάνεις σύμφωνα με την θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση για το άσυλο δυσχεραίνει την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών των ΑΕΙ σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, ενώ θεωρούν ότι οι διατάξεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας πολλών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Επίσης, στο σκέλος της ανάδειξης των οργάνων διοίκησης, οι πρυτάνεις μιλούν για προσπάθεια πολιτικής χειραφέτησης των ΑΕΙ μέσω της εκλογής πρύτανη και αντιπρύτανη από ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Παράλληλα, κάθετα αρνητική δηλώνει η Σύνοδος στις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού για «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, την απονομή στους διδάσκοντες του τίτλου του «πανεπιστημιακού», καθώς και την ίδρυση πανεπιστημίου (της Δυτικής Αττικής) μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Συγχώνευση που θεωρείται «πρόκριμα» για άλλες συγχωνεύσεις ΤΕΙ. Μάλιστα, χθες, η επιτροπή που μελετά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά συζήτησε τον τρόπο για τη δημιουργία των τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Κοινή θέση όλων των μελών της επιτροπής είναι τα νέα τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία. Στόχος είναι τα γνωστικά αντικείμενα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο» ανέφερε το υπουργείο.

Το χάσμα που έχει προκαλέσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το θέμα των ΤΕΙ, καταδεικνύεται από την ανακοίνωση της ομοσπονδίας συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, που επέκρινε τις αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου.

Την ίδια στιγμή, πρυτάνεις δηλώνουν την ανησυχία τους σε τυχόν αναβάθμιση του Ειδικού και Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε θέση λέκτορα. Πρόκειται για ρύθμιση που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Σίας Αναγνωστοπούλου αλλά έπειτα από τις οξύτατες αντιδράσεις των πανεπιστημίων «πάγωσε» η εφαρμογή της. Χθες, στελέχη του υπουργείου δήλωσαν στην «Κ» ότι δεν θα προχωρήσει το θέμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι το ν/σ έχει κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με ενσωματωμένες τις βελτιώσεις, αρκετές από τις οποίες συμφωνήθηκαν με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ.

Για τη συζήτηση των ζητημάτων των ΕΛΚΕ έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα αυτή συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και επιτροπή πρυτάνεων