ΟΛΜΕ: Το «Νέο Λύκειο» δεν θα περάσει!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/12/2017 - 14:30 | Author: Newsroom

Στα πλαίσια της περιφερειακής σύσκεψης της στα Ιωάννινα για το «Νέο Λύκειο» επισκέφτηκα τα σχολεία των νομών Πρέβεζας και Άρτας και μίλησα στους συλλόγους διδασκόντων των: 1ου και 2ου Γυμνασίου Φιλιππίαδας, 1ου, 2ου, 3ου, και 4ου Γυμνασίου, 1ου, 2ου , 3ου, και 4ου Λυκείου Άρτας.

Στις συζητήσεις που έγιναν με τους συναδέλφους τονίστηκαν τα ακόλουθα: – Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ξέρει τι θέλει να νομοθετήσει καθώς μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει 5 διαφορετικά σχέδια και παραλλαγές! – Το «Νέο Λύκειο» του κ. Γαβρόγλου δεν είναι κάτι νέο καθώς παρουσιάστηκε ξανά το 2011 από την κ. Διαμαντοπούλου και το 2013 από τον κ. Αρβανιτόπουλο! – Η κεντρική φιλοσοφία των σχεδίων αυτών με τον μικρό κορμό μαθημάτων και όλα τα άλλα μαθήματα να γίνουν επιλεγόμενα υπονομεύουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Λυκείου και πλήττουν τη γενική παιδεία που πρέπει να προσφέρει το Λύκειο. Η δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων της κατεύθυνσής μαζί με τις αντίστοιχες ενισχυτικές ώρες, από την ομάδα των επιλεγομένων, οδηγεί σε ένα τρομερά εξειδικευμένο, αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό Λύκειο. – Μεταφέρεται η εξειδικευμένη γνώση του Πανεπιστημίου στο , το οποίο και μετατρέπεται από αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα σε ένα προπαρασκευαστικό στάδιο των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

–        Διπλασιάζεται το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς θεσμοθετούνται διπλές εξετάσεις τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο στη Γ΄ Λυκείου!

–        Πολλαπλασιάζεται η πίεση και η αγωνία μαθητών και των οικογενειών τους με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου καθώς θα υπάρχουν εξετάσεις για την απόκτηση του και στην  Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου.

Τελικό συμπέρασμα όλων αυτών των συζητήσεων με τους συναδέλφους ήταν ότι: όπως δεν πέρασε το «Νέο Λύκειο» το 2011 και 2013 έτσι δεν θα περάσει και το 2017!

Το κλιμάκιο ενημέρωσης αποτελούσαν οι:

Κώστας Μπόζιος, Αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου,

Δημήτρης Καραδήμας, Αν. Αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου,

Pavlos Vasileiou, Αιρετός του ΠΥΣΔΕ Άρτας,

Lampros Tsirogiannis, Αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας,

Δημήτρης Ασπρούδης, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΛΜΕ Άρτας.

Νικηφόρος Α. Κωνσταντίνου

Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Loading...
  • europalso

    ideascentral