Με ένα «αλαλούμ» αντικρουόμενων αποφάσεων που προφανέστατα δεν είχε πίσω του κανέναν επιστημονικό σχεδιασμό το υπουργείο Παιδείας πληροφόρησε προχθές τους 15.000 μαθητές που συμμετέχουν σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες ότι δεν τους καλύπτει τα εισιτήρια μετάβασης στις χώρες διεξαγωγής των αγώνων για λόγους… περικοπών που ακολουθούν την «οικονομική συγκυρία». Αλλά χθες, κατόπιν… ωρίμου σκέψεως, αποφάσισε ότι τελικά τα έξοδα αυτά τα καλύπτει.
Να σημειωθεί ότι πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν ετησίως στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι σε πολύ πιο δυσμενή οικονομική θέση από την Ελλάδα…
Το πρωτοφανές έγγραφο που διαβιβάστηκε προς τις Ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης υπέγραφε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος και ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» και τους προέτρεπε να «αναζητήσουν χορηγίες».
Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία των παιδιών είχε γίνει εθελοντικά με έξοδα των επιστημονικών ενώσεων της χώρας και οι υποψήφιοι προετοιμάζονταν για έναν ολόκληρο χρόνο (όπως άλλωστε και οι υποψήφιοι για τα πειραματικά σχολεία της χώρας, όπου οι εξετάσεις εισαγωγής δεν έγιναν ποτέ). Το υπουργείο Παιδείας ετησίως είχε μοναδική ευθύνη την πληρωμή των εισιτηρίων των παιδιών στους χώρους όπου γίνονταν οι εξετάσεις.
Πρόκειται για διαγωνισμούς που έδιναν στα παιδιά την ευκαιρία να διακριθούν σε συνθήκες διεθνούς αριστείας και να βραβευθούν για τα σχολικά επιτεύγματά τους.
Στη χώρα μας, βέβαια, και υπό την παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία η αριστεία δεν επιδοκιμάζεται.
Η αντίδραση που ξεσηκώθηκε εξάλλου και οι προσφορές που έγιναν από ανεξάρτητα ιδρύματα, ιδιώτες αλλά και εκπροσώπους περιφερειών της χώρας αλλά και τη διοίκηση του ίδιου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας σε τακτική σπασμωδικού ελιγμού. Ετσι την Πέμπτη το πρωί αρχικά ανακοίνωσε ότι, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, το υπουργείο θα προχωρήσει στην περικοπή άλλων δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσει, κατά το δυνατόν στο σύνολό τους, τη μετάβαση ή συμμετοχή των μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες», προσθέτοντας ότι «για το ίδιο θέμα η επιστολή του γενικού γραμματέα προς τις επιστημονικές ενώσεις είχε τη μορφή σύστασης»…
Λίγο αργότερα όμως το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά και σε θερμό κλίμα του πρότεινε το Ιδρυμα Ωνάση να αναλάβει τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε επιστημονικές Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες για το 2015. Το υπουργείο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο, ανταποκρινόμενο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έσπευσε να συνδράμει την προσπάθεια των ελλήνων μαθητών και σπουδαστών να διαγωνιστούν και να αριστεύσουν στο εξωτερικό».

«Είναι άδικο να αντιμετωπίζονται έτσι τα παιδιά που συμμετέχουν στις Ολυμπιάδες»
λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Πέτρος Ντούνης, περυσινός κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα και κάτοχος μιας σειράς ακόμη διακρίσεων στα μαθηματικά τα προηγούμενα χρόνια.
Για την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί για τα εισιτήρια των υποψηφίων ήταν 9.000 ευρώ.
«Τα παιδιά προετοιμάζονται όλον τον χρόνο γι’ αυτόν τον διαγωνισμό. Ηταν πραγματικά άδικη απόφαση το να μην κατορθώσουν να πάνε στους διαγωνισμούς» δηλώνει ο Πέτρος Ντούνης.
Το σύνολο της συμμετοχής σε όλες τις Ολυμπιάδες δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
«Με έκπληξη και λύπη ακούσαμε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη χρηματοδοτήσει εφέτος τις Ολυμπιάδες μας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Τυρλής, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που έχει και τις μεγαλύτερες διακρίσεις των υποψηφίων της. Κάθε χρόνο έλληνες μαθητές κατακτούν σημαντικές διακρίσεις στα Μαθηματικά, ενώ, όπως λέει ο κ. Τυρλής, η Ελλάδα το 2012 ήταν πρώτη στις χώρες της ευρωζώνης. Κάθε χρόνο όμως βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 3 και 7 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
«Τα παιδιά αυτά είναι πρότυπο για την ελληνική νεολαία» λέει ο κ. Τυρλής. «Ακόμη και αν δεν μας έδιναν τα χρήματα, θα κάναμε έρανο μεταξύ μας για να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς αυτούς» συμπληρώνει.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Θ. Καλκάνης, που ήταν πρώην πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων της χώρας και νυν επιστημονικός και εκπαιδευτικός υπεύθυνος των πανελλήνιων διαγωνισμών φυσικών / Φυσικής της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, αλλά και υπεύθυνος της επιλογής και προετοιμασίας των ελλήνων μαθητών της Γ’ λυκείου για τη συμμετοχή τους κάθε χρόνο στις ελληνικές αποστολές στις διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, θεωρεί ότι «οι διαγωνιστικές διαδικασίες που οδηγούν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες αλλά και η συμμετοχή των μαθητών σε αυτές τους βοηθούν με σπάνιες εμπειρίες αλλά και εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα με ιδέες και νέες τάσεις τόσο στις θεματικές προσεγγίσεις όσο και κυρίως στις εκπαιδευτικές πειραματικές πρακτικές της Φυσικής που εφαρμόζονται σήμερα σε όλον τον κόσμο».