ΟΙΕΛΕ: Καταγγελίες για εκπαιδευτικούς με παράνομους τίτλους

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/05/2016 - 18:47 | Author: Newsroom

Την καταγγελία ότι εκπαιδευτικοί που κατέχουν παράνομους τίτλους προσελήφθησαν στο Δημόσιο έκανε σήμερα, Πέμπτη, η ομοσπονδία των καθηγητών στα ιδιωτικά σχολεία (ΟΙΕΛΕ).

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προχθές, Τρίτη, την πρόσληψη 456 εκπαιδευτικών που είχαν επιτύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, βρίσκονται και μερικοί που κατέχουν παράνομους τίτλους σπουδών «απο παρόχους της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, «η ΟΙΕΛΕ πληροφορήθηκε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη λίστα διοριστέων του διαγωνισμού 5Κ/2015 (ΦΕΚ 6/27.10.2015) του ΑΣΕΠ και οι εγγεγραμμένοι της λίστας διορίζονται άμεσα στο Δημόσιο. Μετά από σύγκριση των στοιχείων από τους πλαστούς-παράνομους τίτλους ιδιωτικών ΤΕΕ με τους πίνακες διοριστέων του συγκεκριμένου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων, δήθεν “άριστων” (με είκοσι), τίτλων σπουδών από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ΤΕΕ στη λίστα, όπου τοποθετήθηκαν με βάση τον τίτλο αυτό».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζήτησε με επιστολές της προς τον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης «να γίνει άμεσα διαγραφή των κατόχων παράνομων τίτλων από τον συγκεκριμένο πίνακα διοριστέων και να εφαρμοστεί σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης».
Η ΟΙΕΛΕ ζητεί «να γίνει έλεγχος της πολιτείας στους τίτλους σπουδών όσων συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου με βάση όσα ορίζει το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και να αποκατασταθούν συνθήκες διαφάνειας για να μην οξύνονται οι ανισότητες».

Άμεσα εξετάσεις νομιμοποίησης για τα πλαστά απολυτήρια

Εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί στο Δημόσιο με παράτυπους τίτλους σπουδών προγραμματίζει μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Παιδείας, αφού σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή τα περιστατικά απολυτηρίων λυκείου που χρήζουν εκ νέου νομιμοποίησης ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες!

“Έχουμε ψάξει το θέμα και έχουμε βρει ήδη τόσα απολυτήρια. Μετά τις Πανελλαδικές προσανατολιζόμαστε να γίνουν οι εξετάσεις αυτές”, ανέφερε η ίδια πηγή στην “Α”.

Πρόκειται για απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά σχολεία σε “εικονικούς” μαθητές. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατήγγειλε στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστ. Βερναρδάκη είκοσι διορισμούς που έγιναν την ίδια ημέρα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για “σκάνδαλο διορισμών” κατόχων απολυτηρίων ιδιωτικών ΤΕΕ της Άρτας.

Στην επιστολή προς τον ΑΣΕΠ, η ομοσπονδία θυμίζει ότι: “Σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347 πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, όσοι εκ των κατόχων των παράνομων τίτλων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο, αλλά και όσοι περιμένουν να διοριστούν, θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμα τίτλο σπουδών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισονομία”.

Χθες η ομοσπονδία ζήτησε συνάντηση με τον Χρ. Βερναρδάκη επί του θέματος, ενώ την ίδια ώρα ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής ζήτησε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να “του γνωρίσουν τον αριθμό των μαθητών που μετεγγράφηκαν, κατά το τρέχον σχολικό έτος, από δημόσια σε ιδιωτικά λύκεια σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους στην τελευταία τάξη του λυκείου ανά σχολική μονάδα (προέλευσης και υποδοχής)”.

Αυτά τα περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια ολοένα και πιο εμφατικά την ανάγκη για άμεση ρύθμιση στην ιδιωτική εκπαίδευση και για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων υπό τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.

ΑΥΓΗ ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral