–  Αιφνιδιαστικά (;) επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της κατάργησης του άρθρου 16 για το οποίο πιέζουν συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια πολιτικές δυνάμεις, επιχειρηματίες και ΜΜΕ με στόχο αρχικά την εισβολή αγοραίων δυνάμεων στην ανώτατη εκπαίδευση και στη συνέχεια την πλήρη μεταβολή της νομοθεσίας που αφορά το ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προκειμένου να διευκολυνθεί η πλήρης ιδιωτικοποίησή του.

Αφορμή της συζήτησης είναι η διάταξη που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Στόχος είναι ο «Διεθνής Οργανισμός» του κ. Σπ. Φλογαΐτη με την επωνυμία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» να μπορεί να παρέχει ισότιμους τίτλους με τις ελληνικές νομικές σχολές!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙΟ «ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ»ΦΛΟΓΑΪΤΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του πολιτικού συστήματος, επικαλούμενη το κύμα ιδιωτικοποίησης στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, καλούσε για ένα ανάλογο άνοιγμα στην Ελλάδα. Έκτοτε, στελέχη κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρνουν συχνά στο δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, προφανώς υπό την πίεση ισχυρών παραγόντων της αγοράς.

Ο ευεργέτης της «ιδιωτικής εκπαίδευσης» κ. Αρβανιτόπουλος το 2014 ως Υπουργός Παιδείας άνοιξε με φωτογραφική διάταξη το παράθυρο για τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου από την ΜΚΟ «ιδιοκτησίας» Σπ. Φλογαΐτη, του πανίσχυρου πανεπιστημιακού καθηγητή με ισχυρές διασυνδέσεις στον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο. Η διάταξη πέρασε χωρίς να την αντιληφθεί κανείς, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (επί Υπουργίας Κ. Χατζηδάκη) για τις λαϊκές αγορές. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θυμούνται καλά το νομοσχέδιο με το οποίο ψηφίστηκε διάταξη για την απόσυρση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά σχολεία! Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανέβηκε στο opengov για διαβούλευση μόνο για μια εβδομάδα (τη Μεγάλη Εβδομάδα!).

Στο επίμαχο άρθρο (αρ. τροπολογίας: 1424/41 29.4.2014 άρθρο 7, παράγραφος 2) αναφέρεται ότι «οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων τίτλων ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ …NOVARTIS

Η ΟΙΕΛΕ έγραφε προφητικά με ανακοίνωσή της το 2012:

Η προκλητική πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας της τελευταίας τριετίας έχει αποθρασύνει το λόμπι επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παιδείας και ετοιμάζονται για πλιάτσικο άνευ προηγουμένου με λάφυρο αυτή τη φορά την ανώτατη εκπαίδευση. Παραβιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο ιδιώτες έχουν στήσει παράνομα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σε πρώτη φάση καθηγητικών σχολών, που θα λειτουργούν παράλληλα με τα ελληνικά και θα επιχειρήσουν να χορηγήσουν ισότιμους τίτλους σπουδών ως προς τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το χορό της ανομίας έχει ξεκινήσει ο …., ιδιοκτήτης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων …………… Εδώ και αρκετές εβδομάδες σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και σε ηλεκτρονικές ενημερωτικές σελίδες εμφανίζεται διαφήμιση του εν λόγω εκπαιδευτηρίου για την εφαρμογή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από τον Οκτώβριο του 2012 «καινοτόμου και πρωτοποριακού προγράμματος» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας που θα χορηγεί, μετά από σπουδές 4 ετών, πτυχίο Παιδαγωγικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η «Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» στην οποία εμφανίζεται ως διευθύντρια η ……… και ως υπεύθυνος επικοινωνίας ο …………., ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων ………….

Αν το όνομα «Ελληνική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» σας λέει κάτι, δεν έχετε άδικο. Πρόκειται για «παρένθετη εταιρεία» (και μάλιστα με «παιδαγωγικό περιεχόμενο») την οποία έστησε η οικογένεια που διοικεί το εν λόγω ιδιωτικό εκπαιδευτήριο με στόχο να ξεπλυθεί χρήμα της πολυεθνικής βιομηχανίας Novartis μέσω της χρηματοδότησης δήθεν επιστημονικών συνεδρίων. Επί της ουσίας, το συνέδριο αυτό ήταν ένα καλοπληρωμένο «διαφημιστικό» ταξίδι 40 στελεχών του Υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενων οργανισμών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν σύμβουλοι υπουργών, μέλη των επιτροπών που καθορίζουν την τιμή των φαρμάκων, γιατροί και καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας.

ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ, ΕΟΠΠΕΠ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Όμως η ιστορία είχε κι άλλες επικίνδυνες προεκτάσεις. Ο κ. Φλογαΐτης έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση που αφορά τον ΕΟΠΠΕΠ, δείχνοντας τις προθέσεις του. Το 2012 ο Οργανισμός είχε βρεθεί στη δίνη ενός ανελέητου ενδοεπιχειρηματικού πολέμου με κολοσσούς της μεταλυκειακής εκπαίδευσης να επιχειρούν να τον εμπλέξουν. Το τότε ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν θα υπάρξει καμιά εμπλοκή του ΕΟΠΠΕΠ στον πόλεμο αυτό μετά από ομόφωνη εισήγηση των 6 νομικών συμβούλων του Οργανισμού. Ο τότε Υπ. Παιδείας Αρβανιτόπουλος όμως, θέλοντας να «πριμοδοτήσει» συγκεκριμένο Όμιλο, απαίτησε, μέσω της εκπροσώπου του στον ΕΟΠΠΕΠ κ. Παπαδάκη, να παρακαμφθεί η εισήγηση των νομικών συμβούλων του Οργανισμού και να παραγγελθεί γνωμοδότηση από το γραφείο του κ. Φλογαΐτη και μάλιστα με το ποσό των 20.000 ευρώ! Τελικά, με οριακή πλειοψηφία με τις ψήφους των διορισμένων από τον Αβρανιτόπουλο μελών του ΕΟΠΠΕΠ και την έντονη αντίδραση και καταγγελία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, ζητήθηκε η γνωμοδότηση η οποία ως δια μαγείας παραδόθηκε σε λιγότερο από δύο μέρες (σαν …έτοιμη από καιρό!). Η γνωμοδότηση αυτή ζητούσε από τον ΕΟΠΠΕΠ να ευνοήσει συγκεκριμένο Όμιλο Εκπαίδευσης, ο οποίος στη συνέχεια έσυρε στα δικαστήρια το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, όπου όμως η αλήθεια έλαμψε και οι κατηγορίες απορρίφθηκαν.

Την ίδια περίοδο, διόλου τυχαία, μια ομάδα ανθρώπων αξιολογεί θετικά έναντι αδράς αμοιβής, προγράμματα ιδιωτικών Κολλεγίων και Πανεπιστημίων (Deree, Ανατόλια, ΑΚΜΗ). Στην ομάδα αυτή ανήκει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Χασάπης (επί Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά) και η σημερινή Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Γιαννακοπούλου, εκλεκτή του νυν Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη που βαρύνεται, μεταξύ άλλων, για σοβαρότατες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μήπως κάποιοι, εν είδει Δούρειου Ίππου, προετοίμαζαν από τότε το έδαφος;

ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;

Το 2015 με αφορμή το νόμο Μπαλτά-Κουράκη, συγκροτήθηκε το περίφημο αντι-Μπαλτά μέτωπο στο οποίο συμμετείχαν ενεργά, μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων (που κουβαλούσαν μάλιστα σε συγκεντρώσεις της «οργάνωσης» κόσμο σε σχολικά λεωφορεία). Ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν η κατάργηση του άρθρου 16 και η πλήρης απελευθέρωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα με όσα συμβαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και στον ΕΟΠΠΕΠ, παρατηρούμε πως το αντι-Μπαλτά μέτωπο έχει παρεισφρύσει και μέσα στις γραμμές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο εκφράζονται ανοιχτά πλέον φόβοι για την εκποίηση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας (θυμίζουμε τη θεμελιώδη απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ), στην Ελλάδα τα επιχειρηματικά αρπακτικά, εκμεταλλευόμενα τις συστημικές ασθένειες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και με συμπαραστάτες πολιτικούς και media, ετοιμάζονται να βάλουν «χέρι» στο φιλέτο. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι:

Θα συναινέσει η σημερινή κυβέρνηση στη λεηλασία της Παιδείας;