Π Α.Σ.Α.Φ.

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη

Αρ. Πρωτ: 2264/21-3-2016

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στα πλαίσια του διαλόγου για την Παιδεία και τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι προς τιμήν σας- ως Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑ.Σ.ΑΦ.) θέλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τις οποίες συμμερίζονται χιλιάδες συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων.

Από το 1998 που διεξήχθη ο πρώτος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ βάσει του νόμου Αρσένη έχουν περάσει δεκαοκτώ χρόνια και οι διορισμοί των μονίμων και των αναπληρωτών γίνονται με ποσοστά που καταστρατηγούν κάθε αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας. Μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου, το 2001 όλοι οι Υπουργοί Παιδείας πιεζόμενοι από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και από άλλες ομάδες που ποτέ δεν αποδέχθηκαν τον ΑΣΕΠ οπισθοχωρούσαν στα αιτήματά τους και για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες νομοθετούσαν διάφορες τροποποιήσεις προτάσσοντας την προϋπηρεσία και όχι τον βαθμό του ΑΣΕΠ. Πολλοί εκπαιδευτικοί διορίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ αλλά με μοναδικό προσόν την προϋπηρεσία (16μηνο, 30μηνο και 40% ) σε βάρος των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

Πολύτεκνοι διορίζονται και τρίτεκνοι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές με ποσοστό 20% ( γιατί αυτό κρίθηκε από την υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου ως σπουδαίο ακαδημαϊκό προσόν!) ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζονται προϋπηρεσίες από ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα ο γραπτός διαγωνισμός διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια και χιλιάδες εκπαιδευτικοί που περνούν τη βάση χάνουν τον διορισμό τους για λίγες θέσεις και εργάζονται ως αναπληρωτές για δύο χρόνια-αν είναι τυχεροί- συμπληρώνοντας στην καλύτερη περίπτωση δεκαέξι μόρια προϋπηρεσίας και αναγκάζονται να ξαναδώσουν ΑΣΕΠ, γιατί τα μόρια του ΑΣΕΠ μειώνονται μετά από κάθε διαγωνισμό. Όσοι όμως απέκτησαν την προϋπηρεσία τους με άλλους αδιαφανείς τρόπους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα -χωρίς ΑΣΕΠ – και διορίζονται.

Το 2015 το ΣτΕ επιτέλους έκρινε αντισυνταγματικούς τους διορισμούς χωρίς επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Εσείς προσωπικά κ. Υπουργέ δηλώσατε πως θα συνταχτείτε με τις επιταγές του ΣτΕ. Ελπίζουμε πως δε θα επιβραβεύσετε την επάνοδο σε πρακτικές του πελατειακού κράτους και θεωρούμε ότι είστε έτοιμος να κάνετε πράξη το αίτημα για αξιοκρατία.

Για όλα τα παραπάνω, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑ.Σ.Α.Φ.) προτείνει :

  1. Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και οι κλήσεις αναπληρωτών να έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τουλάχιστον μια επιτυχία στον ΑΣΕΠ. Όπως κάθε αδιάβλητος διαγωνισμός, όπως οι Πανελλήνιες, έτσι και ο ΑΣΕΠ έχει μια βάση( 60 παλιότερα και από το 2006, 55) την οποία κάποιοι που διάβασαν πολύ την έπιασαν και κάποιοι όχι αλλά το Υπουργείο μέχρι τούδε διόριζε τους αποτυχόντες (που δεν έπιασαν τη βάση, παρότι είχαν εμπειρία από το σχολείο) και άφησε αδιόριστους τους επιτυχόντες!
  2. Η δια βίου κατοχύρωση της επιτυχίας του ΑΣΕΠ για τους επιτυχόντες των δύο τελευταίων διαγωνισμών.
  3. Η προσμέτρηση όλων των ακαδημαϊκών κριτηρίων καθώς επίσης και του έτους κτήσης του πτυχίου.
    1. Εάν κάποιος υποψήφιος έχει αποκτηθείσα προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή, αυτή δε θα προσμετράται ταυτόχρονα και στη γενική, καθότι, ειδικά την περίοδο της κρίσης, οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή γίνονται μέσω της διάθεσης κονδυλίων ΕΣΠΑ σε αντίθεση με τη γενική αγωγή, όπου οι προσλήψεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έπεσαν από τις 20.000 στις 2.000. Θα μπορεί βεβαίως να βρίσκεται και στους δύο πίνακες (γενικής και ειδικής), στον καθένα όμως με τα μόρια που έχει αποκτήσει από την προϋπηρεσία στην εκάστοτε δομή.
  1. Κατάργηση της ποσόστωσης στις προσλήψεις των πολυτέκνων και τριτέκνων αναπληρωτών. Στην ειδική αγωγή η ποσόστωση του 20% στις προσλήψεις των τριτέκνων αναπληρωτών και η πρόταξη των πολυτέκνων στους πίνακες καταργήθηκε. Καιρός να γίνει το ίδιο και στους πίνακες της γενικής αγωγής.Στο όνομα της ισονομίας και της ισότητας όλων έναντι του νόμου, κρίνουμε ότι η ύπαρξη τριών ή πολλών τέκνων δε θα έπρεπε να πριμοδοτείται. Κάτι τέτοιο λειτουργεί τιμωρητικά προς τους άτεκνους συναδέλφους (ειδικά στις μέρες μας που η δημιουργία οικογένειας έφτασε να θεωρείται πολυτέλεια) και δίνει άλλοθι στις κυβερνήσεις να μην ασκούν κοινωνική πολιτική επί της ουσίας.

Με εκτίμηση Το Δ. Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Φ.

iPaideia.gr