Σχολεία που απευθύνονται σε γονείς έχει αποκτήσει η χώρα μας και μάλιστα αρκετά μεγάλη είναι και η ανταπόκριση των… μαθητών του. Στόχος των σχολείων είναι η καλυτέρευση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα του ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το ελληνικό Δημόσιο. Ήδη λειτουργούν σε 58 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και τμήματα γονέων, με την Αθήνα να έχει 126 και τη Θεσσαλονίκη πενήντα.
Η μαθήτρια μητέρα του Γιάννη και της Δήμητρας και προϊσταμένη Α΄ Νηπιακού Σταθμού Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χρυσάνθη Λάμπρου, δήλωσε ενθουσιασμένη με τα μαθήματα ενώ μας είπε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα η ίδια αλλά και οι συμμαθητές της δεν χάνουν μάθημα. «Είναι πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα διότι δίνονται απαντήσεις για το πώς θα διαχειριζόμαστε συμπεριφορές που προκύπτουν» μας λέει και συνεχίζει «Ο καθένας από εμάς βλέπει τι μπορεί να εφαρμόσει και τι ταιριάζει στο δικό του παιδί, οι σχολές αυτές είναι ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών. Ειδικά στη σημερινή κοινωνία που τα πράγματα είναι δύσκολα, οι σχολές γονέων με τους εμψυχωτές τους στηρίζουν αυτό το ρόλο».
Ενθουσιασμένη με την όλη διαδικασία είναι και η μητέρα του Άγγελου Ραφαήλ, Αργυρώ Κουτσόμηνου, η οποία δηλώνει στο pontiki.gr: «Μακάρι να είχαμε και άλλες ώρες, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με άλλους γονείς και αυτό είναι πολύ ωραίο. Τα παραδείγματα που αναφέρονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αρκετά συχνά τα ζούμε και από κοντά. Τότε είναι που κάνω τη θεωρία, πράξη. Και ναι, τελικά βοηθάει!».
Καθηγητές και πρόγραμμα
Τον ρόλο των «δασκάλων» σε αυτά τα διαφορετικά σχολεία έχουν οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι γιατροί, οι διαιτολόγοι αλλά και οι γυμναστές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, σε γονείς ατόμων με αναπηρίες καθώς και σε μελλοντικούς γονείς
Όπως είπε ο Κώστας Φάρκωνας, πατέρας του Νίκου και της Λυδίας και από τους νέους μαθητές: «Δυστυχώς ενημερώθηκα αργά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οπότε είναι μικρό το χρονικό διάστημα που παρακολουθώ μαθήματα. Οι συμβουλές που μας δίνουν έως τώρα είναι πολύ σημαντικές για τη διαχείριση διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν στα παιδιά μου είτε με το διάβασμα είτε με την συμπεριφορά τους» μας επεσήμανε.
Οι γονείς μπορούν να «εκπαιδευτούν» και να ενημερωθούν για:
• Τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια.
• Την απόκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
• Θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους.
• Τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία.
• Τους τρόπους προφύλαξης από τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και για το ποιοι τρόποι υπάρχουν για την παιδαγωγική και λελογισμένη χρήση αυτών.
Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του έργου «Σχολή γονέων», Νίκη Γεωργίου σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας, με ειδική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιούνται επιπλέον τετράωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις όπου συμμετέχουν όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι – νηπιαγωγοί) προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόληψη – διάγνωση της ενδοσχολικής βίας. «Στόχος μας είναι να εκπαιδευτούν – ενημερωθούν γονείς και εκπαιδευτικοί για το πού σταματά η “ζωηράδα” ενός παιδιού, πού ξεπερνάει τα όρια και πού αγγίζει τη βία. Το ενδιαφέρον γονέων και εκπαιδευτικών είναι μεγάλο και ήδη έχει ξεκινήσει η τετράωρη εκπαίδευση σε όλους τους νομούς της επικράτειας» μας αναφέρει.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 213- 131152027 αλλά και ηλεκτρονικά στο www.inedivin.gr