“Οι… προνομιούχοι της ειδικής εκπαίδευσης”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/09/2015 - 22:42 | Author: Newsroom

Συντάκτης:

Το σχολικό έτος μπορεί να έχει ξεκινήσει επίσημα από τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο για την ειδική αγωγή ο χρόνος φαίνεται να μετράει διαφορετικά.

Πολλά σχολεία υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ, ΕΒΠ), με την πλειονότητα των μαθητών να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να μένουν σπίτι τους.

Οι φορείς της ειδικής εκπαίδευσης έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με το ζήτημα της καθυστερημένης στελέχωσης ή και της υποστελέχωσης των σχολείων, ωστόσο το πρόβλημα εντείνεται από φέτος, ειδικά σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ, η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο κρίνονται ως εύπορες και κατά συνέπεια λαμβάνουν από μηδενική έως εξαιρετικά χαμηλή πίστωση.

«Στην Αττική, τα λειτουργικά κενά υπολογίζονται περίπου στα 800, με την πίστωση να καλύπτει μόλις και μετά βίας 7 θέσεις. Στη Στερεά Ελλάδα τα κενά φτάνουν τα 320 και το πρόγραμμα καλύπτει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 150 θέσεις. Ιδια εικόνα παρουσιάζει και το Νότιο Αιγαίο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πίστωση είναι κυριολεκτικά μηδενική» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Βούγιας, αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΚΥΣΕΕΠ).

Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Ευγενία Τραγάκη, μας λέει ότι το υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως τα κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ ανέρχονται συνολικά σε 2.917, από τα οποία θα καλυφθούν μόνο τα 2.134. Δηλαδή θα παραμείνουν 783 λειτουργικά κενά. «Από τις 4.000 πιστώσεις που θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη κενών στη γενική αγωγή, διεκδικούμε 1.200 πιστώσεις για την ειδική αγωγή. Αυτές οι 1.200 θέσεις είναι κενά που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ».

Στη χθεσινή συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κωφών και Βαρηκόων, παρευρέθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εκπρόσωποι των φορέων της ειδικής αγωγής καθώς και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) αλλά και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης συζητήθηκε το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις πιστώσεις αναπληρωτών μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, ενώ αποφασίστηκε και η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας, αύριο, στις 10.00, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), Στάθης Καρπενησιώτης, ξεκίνησε τη συζήτηση με την παραδοχή ότι ναι μεν οι πιστώσεις φέτος είναι αριθμητικά περισσότερες, αλλά ούτε αρκούν ούτε και είναι ορθά κατανεμημένες, ενώ τόνισε την ανάγκη για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή. «Δεν υπάρχει μέριμνα για την ειδική εκπαίδευση. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι».

efsyn.gr/

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral