Οι ωφελούμενοι εκπαιδευτικοί από την κατάργηση της ποινής δίχρονης διαγραφής

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/04/2015 - 16:18 | Author: Newsroom

Καταργείται με το πολυνομοσχέδιο η ποινή της δίχρονης διαγραφής για τους αναπληρωτές

Καταργείται με το πολυνομοσχέδιο η ποινή της δίχρονης διαγραφής για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία και ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ιδιαίτερα των αναπληρωτών συναδέλφων.

Πρόκειται σίγουρα για θετική εξέλιξη, αν και δεν αναφέρεται στο σχετικό άρθρο αν η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του πολυνομοσχέδιου «Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118)*, αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

*Η παλιά διάταξη (περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011) όριζε :

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο σχολικό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους»

Δ.Μπράτης facebook

ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ YOUPRESS….

Πρόκειται σίγουρα για θετική εξέλιξη, αν και δεν αναφέρεται στο σχετικό άρθρο αν η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του youpress.gr το υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά την προοπτική μηδενικής τιμωρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό τον τρόπο δικαιώνονται οι προσπάθειες του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, που από την πρώτη στιγμή έθεσαν το ζήτημα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου!

……………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ

Τέλος στη διαγραφή των αναπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται βάζει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης προχωρά από τα λόγια στα έργα όσον αφορά το θέμα αυτό που αποτελούσε αίτημα τόσο του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών όσο και άλλων Συλλόγων Εκπαιδευτικών όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Η παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να ωφελήσει περίπου 500-600 εκπαιδευτικούς που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν το τρέχον έτος και δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στους πίνακες του 2015-16 εάν ίσχυε η ρύθμιση του νόμου 3966/2011 οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να επανέλθουν στους πίνακες το σχολικό έτος 2016-17.

Η ρύθμιση που ίσχυε έως τώρα προέβλεπε ότι εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο σχολικό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Όπως έχει γράψει το news.gr το προηγούμενο σχολικό έτος περισσότεροι από 500 αναπληρωτές διαγράφηκαν από τους πίνακες. Φέτος το νούμερο των εκπαιδευτικών που θα διαγραφούν αναμένεται να φθάσει περίπου τα 600 άτομα δεδομένου ότι στη Βθμια οι ανακλήσεις ξεπερνούν τις 500. Σημειώνουμε ότι η ποινή του αποκλεισμού δεν ισχύει για τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται τέσσερις μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους (Από Μάρτιο και έπειτα για Βθμια και από τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα για Αθμια) Φέτος υπήρξαν φάσεις αναπληρωτών στη Βθμια εκπαίδευση όπου το ποσοστό της ανάκλησης διορισμών έφθασε ακόμα και το 25%.

Υπήρχαν περιπτώσεις αναπληρωτών που τους οδήγησαν σε παραίτηση γιατί δε μπορούσαν να μεταβούν σε 3 και 4 σχολεία, που απείχαν μεταξύ τους αρκετά χιλιόμετρα καθώς δεν είχαν μεταφορικό μέσο.

news.gr Καλόγηρος Βασίλειος

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral